Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Översättning från finska Ilta Sanoimat.


Ukrainska presidentparet




Paret känner varandra sen barndomen i staden Kryvyi Rih, en stad i Dnipropetrovsk oblast i centrala Ukraina. Folkmängden uppgick till 660 203 invånare i början av 2012.

De gick i parallellklasserna vilket Zelenska ( hustrun ) på ett sätt jämför med Romeo och Julias förhållande. På universitet fördjupades bekantskapen till vänskap och stadigt sällskapande. Zelenskyi läste juridik och Zelenska arkitektur inom högskoleområdet för Kievs nationella ekonomiska linje.

Bröllopsdansen gick av stapeln 2003. Samma år började Zelenskyi göra egenproducerade komedisketcher för televisionen.

Zelenska berättar för The Guardian att deras liv var fyllt av oändliga vitsar.

Flytet runt familjen lyftes till en ny nivå i och med TV-serien Folkets betjänt (2015–2019). Fiktion blev till fakta och rollen som president i serien ledde honom till landets ledning i Kievs regeringskvarter.

Torsdagen den 24:e februari vaknar Olena Zelenska av att det skjuts och makens ord om att "det har börjat". "Jag trodde aldrig att det skulle komma" berättar hon. "Jag hade inte ens ett pass i beredskap".

Presidenten begav sig iväg till regeringsbyggnaderna, Olena packade några väskor, tog barnen, Oleksandra, 17, ja Kyrylo, 9, med sig och följde efter.

Zelenskyi berättar om krigets första ögonblick – vakterna hämtade och gav honom en automatkarbin när ryska fallskärmstrupper anföll.

Idag, snart fyra månader senare, berättas att Ukraina mister upp till en bataljon soldater varje dag i striderna...det är 500 - 1500 människoliv. Dagligen.




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Gunnar Hilén VIP
Läst 224 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2022-06-20 09:53



Bookmark and Share


    Lena Staaf VIP
Intressant. Kriget känns genast närmare när människorna beskrivs. Krigets oändliga fasor.
2022-06-21

  Lottie Ålhed VIP
Intressant läsning. Hemskt med alla förlorade liv .
2022-06-20

  Staffan Nilsson

Ja, krig är ett helvete och alla berättelser om detta helvete i detta nu är ett helvete att försöka få grepp om.
Som åskådare.

2022-06-20

  alicja lappalainen VIP
hoppas att de inte slutar den tragiska föreställningen som Romeo och Julia..
2022-06-20
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP