Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Nej till hädelselagar

Nej till hädelselagar.
Här råder demokrati vilket
betyder yttrandefrihet, tryckfrihet och
religionsfrihet, vilket också innebär
att man ska kunna välja bort religion.

För mig får du vara kristen, muslim, hindu, jude,
buddhist, katolik, shintotroende, schaman eller vad du vill.
Det påverkar inte min bedömning av dig som människa.
Din religion gör dig vare sig bättre eller sämre. Det är dina
personliga egenskaper och hur du beter dig som avgör hur jag ser på dig. Själv är jag ateist och passar inte de galoscherna, tough shit.

Det är när fundamentalister kommer fram och börjar
vifta med totalitära krav, att alla ska underkasta sig just
deras religion och dess regler, som jag blir gramse.

Vill du ha hädelselagar?
Så flytta till en teokrati och se hur mysigt det är där.
Åk till Saudiarabien men köp inte returbiljett sen när du kommer på att demokrati och mänskliga rättigheter är
rätt bra grejer.

Att införa särskilt förbud mot koranbränning är
att ge efter för fundamentalister. Det ska vi inte göra.
Man kan tycka att koranbränning är korkat, osmakligt, onödigt provocerande etcetera men kräv inte förbud. Vi ska inte ändra våra lagar för att blidka fåntratten Erdogan eller andra diktatorstyper som vill vara stora i rocken.

Minns Salman Rushdie som fick en fatwa på sig efter att ha skrivit en roman. Vi ska inte böja oss efter demokratins fiender. Här är ord och tanke fria.




Övriga genrer (Essä/Recension) av rostspik VIP
Läst 92 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2023-02-27 08:44



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Kan följa textens logik till stor del; men samtidigt önskar jag att Sverige hade en liknande lag om trosfrid som Finland har; den utgör inget hot mot yttrandefriheten enligt mig. Att bränna böcker ger också oönskade associationer i sig.

För många människor i världen är deras tro hela livet, vilket kan vara svårt att förstå vidden av för de människor som ej har en tro, och den nedtecknade skriften anses ofta "helig".

Att införa en lag nu däremot, det ter sig svårare, men kanske kan frågan lyftas när läget är mindre infekterat ?
2023-03-21

    Kämpendahl VIP
Håller helt och hållet med.
Jag blir mycket upprörd när Koranen bränns trots att det inte är en helig bok för mig.
Fast vem är jag?
Varför ska mina känslor gå före en viktig ("universell") frihet?
2023-03-20
  > Nästa text
< Föregående

rostspik
rostspik VIP