Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Jenseits von Gut und Böse, 1886 (Bortom gott och ont)


mer om Nietzsche, tysk filosof, 1844 - 1900

Gud är död, menade Nietzsche, och därför förkastade han kristendomens värderingar. Begrepp som gott och ont är en mänsklig uppfinning, trodde Nietzsche. Kristendomens moral är en "slavmoral", menade han, som utövas av "slavmänniskor", d v s svaga, underlägsna och osjälvständiga människor, det s k folket (av latin populus = folk). Syftet med "slavmoralen" var att skydda folket från "herremänniskornas" berättigade inflytande. "Herremänniskor" var de starka, överlägsna och självständiga människorna. De skapade sina egna lagar, hade egna normer, som var bortom ont och gott!

Man förstår, om en Hitler inspirerades av sådana tankar! Bland poeter tog t ex Edith Södergran starka intryck av Nietzsche, och vår egen Strindberg var, åtminstone under en tid, påverkad av honom.
Har då Nietzsche någon aktualitet idag, frågar sig t ex Erik Granström på Google. Ja, menar han, vi har även idag "eliter" (elit = de bästa i en grupp) inom olika skikt av samhället, t ex religion (påveväldet), politik och ekonomi. Själv kommer jag att tänka på kultureliten, som ju varit högst aktuell på senare tid. Forum, kulturföreningen i Stockholm, där personer som Frostenson och hennes make Arnault, hade stort inflytande, verkade tycka sig stå över vanliga människors normer, och Svenska Akademien har länge ansetts bestå av en upphöjd skara människor.
Officiellt lever vi i ett jämlikt och demokratiskt samhälle, men inofficiellt ser det annorlunda ut.
Det är förvirrande att läsa Nietzsche, och jag gör ingalunda anspråk på att förstå honom rätt. - Trodde t ex tidigare, att varje människa, enligt Nietzsches lära, kunde bli en s k herremänniska, genom att ta kontroll över sitt eget liv och skapa ett meningsfullt liv i en meningslös tillvaro!
En liten tröst i min förvirring är kanske, att Nietzsche själv blev förvirrad. Han var sinnessjuk under senare delen av sitt liv.
Prosa av Monica Lindgren
Läst 322 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2021-07-19 17:25Bookmark and Share


    ej medlem längre
väldigt ytlig "kunskap", från dagstidningar eller?

nej, det var inte hitler som var inspirerad av nietzsche. det var hans syrra, som "tog hand" (pfft) om hans livsverk efter att han blev sjuk. hon ville skapa ett nytt tyskland i brasilien (neuva germania). när hon hörde att han blivit sjuk, övergav hon allt och åkte tillbaks till tyskland.

verkar inte vara många som har läst honom, men känner sig för att uttala sig ändå. som annie, som bara fabulerar. nietzsche läste hela världslitteraturen, och skrev väldigt olika verk hela tiden. han var med i ett krig, som sjuksköterska, och fick flera sjukdomar på grund av det. han kämpade hela livet emot de, mot slutet skrev han hela böcker i huvudet, som han sen dikterade till andra. ett otroligt geni. min favoritförfattare, nästan som en bästa vän.

jo, hans syrra. hon snodde vitt och brett från hela världslitteraturen också, för att släppa "the will to power". ett värre slafsverk har aldrig skådats. sen eftersom hon var en white supremacist redan på 1800-talet blev hon bästis med hitler. nietzsche själv hatade krig. hans magnus opus, "så talade zarathustra", fick alla nazisoldater med sig ut i krig, för den var så inspirerande, livsbejakande. men de allierade hade vodka och cigaretter istället - endast det kan ha gjort att de allierade vann. vad är visdom mot droger?

jag håller inte med på ett hörn om "supermänniskan", nämnligen att bara några få har fallenhet för att bli så.

jag tror att alla, ALLA, har ett enormt ljus, en styrka inom sig. det ljuset heter kärlek. även om mammor och pappor inte gör mycket tjo av sig i historien, är det de som får världen att utvecklas mer än alla andra.

till exempel: en kvinna jag träffade, som va motsatsen till "den ariska rasen". från drogkriget i colombia, med enorma traumor. till synes liten, svag och med dåligt självförtroende. jag fick henne inspirerad dock - hon ritade väldigt vackert, och skrev otroliga dikter - efter att ha upplevt mina verk. hon fixade en kille (inte jag dock, men det va nära..) och ett jobb sen också. sen fick jag veta att hon varit idrottsexpert tidigare, och hade vart med i ett gäng! som skenet kan bedra..

det som inte nämns om einstein, va att han spenderade senare delen av sitt liv i psykiatrin, faktiskt. det är inte alls lika uphaussat som nietzsche. vet inte varför. einstein blev galen över att han inte kunde sammanföra relativiteten med termodynamiken, och blev galen över det, till slut. och alla som kommit efteråt, har samma sak hänt. ingen kan motbevisa eller komma med en annat teori.

jag rekommenderar alla besserwissers att söka på "nietzsche citat" eller "nietzsche quotes" eller på tyska om ni kan det. det finns otroligt mycket visdom i hans ord. vad sägs om det här?

"courageous, untroubled, mocking violent - thus wisdom wants us. but wisdom is a woman, and loves only a warrior"

nej, nietzsche var inte "sinnessjuk under senare delen av sitt liv", utan under nästan hela. han tog medikimenter mot de tidigt, starka saker på den tiden. men han kämpade!

"alla riktigt stora tankar kommer till en genom att man är ute och går"

han var en flitig bergsbestigare, och promenerade över stora delar av europa.
2022-02-23

  Annie b'larsson VIP
Nietzsche var galen och det är inte mycket att komma med. Bara tragiskt. Den sunda människan strävar efter balans och klarhet.
2021-10-18

  Jan Widströmer VIP
Med tanke på WW2 och med tanke på hur självvalda eliter agerar och ofta står där med ändan bar till sist, bleknar Nietzsches filosofi till en historisk fotnot.
Han tänkte väl sig en sorts naturlig utveckling som skapar övermänniskor till sist, men så här långt har vi bara sett översittare.
2021-08-14

    Sefarge VIP
Intresseväckande skrivelse om
Nietzsche kan man finna/tycka
Tänka o få idéer till mycket
Hans far var präst som han
ej direkt uppskattade ändå dök
han upp efter flera dar med
vandringar i alperna för att
"smyglyssna" på musiken
efter Söndagspredikan.
Var det blott tonerna
Som drog?
;)2021-08-12

    ej medlem längre
Intressant att följa dina tankar. om Nietzsche. Alltid svårt att bedöma någon från en svunnen tid. Men tänk vilket tankeskifte vi haft. Från att ha hyllat starka krigsherrar till att hylla fredsstiftare som Mandela osv.
2021-07-22

  Marita Ohlquist VIP
Inom alla områden finns det människor som vill påverka och bestämma över andra.
Intressant med Hitler, världen skulle ha sett annorlunda ut om han kommit in på konstskola han sökte till.
2021-07-19
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren