Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
fri dikt


Landskap med kontraster

Vilande boskap på gröna ängar
hästar i språng över gärden
Mellan björkar glitter i fjärden

Lupinen brer ut sig, fräck, invasiv
tyvärr dekorativ
Hotar vår nordiska flora, den rara
som vi så gärna vill bevara

Kilometer efter kilometer med ensilage
fabrikslokaler
bilskrot
återvinningscentraler
köplador i rader
bensinmackar
gatukök
människostök
Det blir lätt ordinärt och vulgärt
där vi människor är
Ändå är ju planeten också vår
fast vi har den missbrukat år efter år

Inte alla har råd med kryssning i främmande vatten
elen är dyr, maten och skatten
Då får det bli semester här hemmavid
ändå skönt med ledigtid

Av aningslöshet och slarv
lämnar vi efter oss ett arv
till kommande generationer
att få fasoner
på en planet, utsugen, exploaterad och manipulerad

Ni som är unga och dom som än ej är födda
kan bli nödda
att gå ner i modernitet och bekvämlighet
Men hur gör man det?

Resor, it med snabb kunskap och information
Att avstå från detta
en blå illusion!
Vi får hoppas på Greta och idealister
icke-materialister

Själv lutar jag mig med ålderns rätt
lojt tillbaks i min glänta
där solkatter leker och dansar
en hundkropp intill och en ljum bris från syd
Åter lycklig här hemmavid!




Fri vers (Fri form) av Monica Lindgren
Läst 188 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2022-07-03 17:40



Bookmark and Share


  Fale Bure VIP
Helt underbar, lyfter på hatten!
2022-07-03

    Sefarge VIP
En hejdundrande
Samhällsdikt i
egen rimmad stil
Som söker sin
like!
;)


2022-07-03
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren