Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
prosadikt


Råd i kristider

Att koka ett enda ägg är slöseri
med dyrbar energi
Med sånt överdåd
har vi inte längre råd!

Sänk värmen i alla rum
i synnerhet i sovrummet
Sov i ylletröja och med raggsockor på
Här hemma kan du gå
i din ärvda minkpäls
så kommer den till nytta!

Ta ljuset med dig när du går
Mysbelysning och belysning som dekoration
är bara trams!
Nej, fram för rå och brutal funktion!

Svensken är överdriven med sin hygien
En dusch i veckan räcker gott och då helst kallt - så lortig är du inte -
Förresten kan man gott lukta lite kropp
Tror du din gamlamormor fick en enda dusch i sitt liv?
Med åtta barn och manfolk ikring
fick hon tvätta sig med uttjänt handduk
med en klick såpa på
diskret, när ingen såg på
- på den tiden hade människor för övrigt inget underliv -

Bortskämda svenskar med 200 års fred
Vad vet ni om krig och hunger och nöd!
Dags att plocka fram Carl Jonas Loves Om svenska fattigdomens betydelse
fast han levde ju ej som han lärde precis
Nu med Ukraina, Putin, inflation och lågkonjunktur
kan du glömma trivsel och dekoration

Tänk på soppköerna som ringlar långa i vårt land
Där är vi ändå inte än
Vem har förresten sagt
att vi ska känna trivsel i våra liv?
Trivsel är en klyscha som kommer likt en groda ur din mun
ett glassigt veckotidningsord
som inte hör hemma i vårt liv

Nej, ta en grå filt och bred över allt
Var tacksam och ödmjuk och lär dig veta hut

En gång tar ändå allting slut!



(Skribenten är inte identisk med den som ger råden. Skribentens eget råd: Kanske bäst att plocka fram Lubbe Nordströms bok, Lortsverige, (1938) som sändes i SVR som reportage på 30-talet.)




Prosa av Monica Lindgren
Läst 206 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2022-11-20 14:53



Bookmark and Share


  Marita Ohlquist VIP
En intressant och tankeväckande text, väl värd att fundera på.
2022-12-07

    Sefarge VIP
Klok Överlevnads-text
Om att överleva-utan
en massa över-flöd
Kanske lättare då?
;)
2022-11-20

  Solweig Jansson VIP
En härlig samling av känslo- och tonlägen i din text ! Och jag kan känna igen mig i allihop !
2022-11-20

  Emanuel Sigridsson VIP
När jag läser texten tänker jag på Agnes Wolds ord: evolutionen vill inte att människan skall vara lycklig.
2022-11-20

  alicja lappalainen VIP
"Lortsverige"- EN CHOCKERANDE BOK
2022-11-20
  > Nästa text
< Föregående

Monica Lindgren
Monica Lindgren