Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Poeterna på Tidö slott. Kort reflexion

En del av er har kanske läst Lyrikvännen Nr. 3/2023, och då också avdelningen där tre poeter har rest till Tidö slott och skrivit en 'Ööööverenskommelse för Sverige'. En poetisk betraktelse över, och alternativ till Tidööverenskommelsen är det avsett som, och detta fick till och med en del uppmärksamhet i medier större än Lyrikvännen. Har vi några tankar om dessa texter av Dizdarevic, Farrokhzad och Sahin? Bör något strykas, fattas något?

En stenhård redaktör kunde ha gjort en insats och beordrat rejäla nedstrykningar av mycket som kan uppfattas som trams eller oväsentligt, och kanske till och med fientligt mot landet och folket som 'Öööö ...' gäller. Den totala texten kunde då bli kortare, mer målinriktad, slagkraftigare. Nu verkar det i mycket vara tre 'tjejer' i yngre medelåldern (tredubbel 'Fröken Snusk' kan man tänka sig) som tämligen osorterat öser ur sig dittan och dattan, och där värdefulla erfarenheter försvinner i soppan.

Nu innehåller texten huvudavdelningar om exempelvis hälso- och sjukvård, skolan, migration etc., men det är ju en som saknas men som kan slå ut allt annat: utrikespolitiken, och i synnerhet hotet att ansluta oss till NATO! Inget om detta, trots att varken 'tjej'poeter eller äldre farbröder som jag kommer att ha några större möjligheter att överleva om USA och Ryssland bestämmer sig för att ha sin slutuppgörelse i Östersjöområdet.

Jag tänkte vara kort, så här är det slut.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Björn Nilsson VIP
Läst 85 gånger
Publicerad 2023-07-02 17:38



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Tidöpartierna ÄR trams.
2023-07-02
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP