Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Bortom dimma (Skeingeborg 4)

Absalon lät bygga en borg
i den magra skogsmarken i rikets utkant
landet vunnet med hacka, vagn och tanke:
åttkantiga Skeingeborg rest från grunden
av sten fraktade på vikingaskepp upp Helge å.

Och en tidig sensommardag
reser sig diset ur myren
och fyller ansiktet med fukt
och landskapet kring borgen
liknar en gammal fresk
som förlorat sin glans;
formerna är kvar,
men färgerna förlorade i dimman

och när handen pressas mot dimman
går fingrarna rakt igenom
och dagen försvinner:
en synvilla, upplöst vid beröring
med ännu en värld bortanför,
farligare, med fler möjligheter
där hela Borgön kan förväxlas med Skeppet Argo
inte längre bara en asterism ur Almagest
utan nu djärvt seglade på en av Skånes åar.




Fri vers (Fri form) av Unmetronomic VIP
Läst 73 gånger
Publicerad 2023-09-11 10:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Unmetronomic
Unmetronomic VIP