Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Biodlarnas skyddshelgon

Åh, att vara en blomma
att veckla ut sina blad till skönhet
likt världen vecklar ut sig för ett växande barn
och likt hur skapelsen vecklar ut sig inför Gud
och skapar mening;

åh, att vara ett bi,
att flyga från blomma till blomma
och låta fortplantningen bli
en löfte till växter som skall komma;

åh, att syssla med biodling -
vårdare av värnlösa djur
som lever för växters befruktning
med endast nektar som lön;

åh, att vara skyddshelgon till biodlare,
att värna de fridfulla vårdarna
till dessa flitiga flygande arbetare
som verkar för honung och fruktbarhet -

åh, Sankt Valentin, biodlarnas
och epileptikernas skyddshelgon,
"vars namn är hedrat bland människor,
vars gärningar bara är kända för Gud,"

Sankt Valentin, som vägrade sluta försöka
konvertera Claudius II till Kristendomen
och därför, på denne kejsares påbud,
klubbades till döds, i Rom,
fjortonde februari år 269.




Fri vers (Fri form) av Unmetronomic VIP
Läst 62 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2024-04-11 19:05



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Det jag gillar mest med helgonlegenderna är att de alltid är rebeller som straffas för att de är olydiga.
2024-04-12

  Larz Gustafsson VIP
Katolska kyrkan är sken-helig och har ingenting med sann kristen tro att göra.
2024-04-12

  Unmetronomic VIP
Ja, vad är heligt, egentligen? Ett helgon är inte heligt; 'helgon' är
en världslig titel på 'personer som genom sitt liv för sina medmänniskor uppenbara Guds närvaro i världen.'

Dikten utgick ifrån Valentin, som av Katolska kyrkan utsetts till skyddshelgon för biodlare, och arbetade sig bakåt därifrån.

2024-04-12

  Larz Gustafsson VIP
Vad är egentligen helighet?
Endast GUD är helig.
2024-04-12

  Staffan Nilsson

Önskar dig all lycka med att vara bins beskyddare!
Viktigt uppdrag värdigt ett helgon.
Anknytningen i de två sista stroferna till dåtiden känns påklistrad, men jag förstår att du vill se värnandet om naturen som ett heligt uppdrag.
Det uppskattar jag.


2024-04-11

  Larz Gustafsson VIP
Skyddshelgon är en bluff.

2024-04-11
  > Nästa text
< Föregående

Unmetronomic
Unmetronomic VIP