Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Manlig psykologi bakom manlig, praktisk filosofi.





I dagens B-del av Helsingin Sanomat talas det om "Ihminen on sitä, mitä tahtoo",
"Människan är det hon vill".

Resonemanget som utgår från Schopenhauer och säger att viljan bestämmer allt, men ingen bestämmer över viljan, vänds och vrids på, fram och tillbaka med hjälp av tankar och citat från bl a Freud, Kant och Wittgenstein.

Alla tycks vara överens om att människan i allmänhet kan göra vad hon vill - såvida inga fysiska hinder föreligger - men hon kan inte vilja det hon vill.

Man tänker osökt på buddhismen som visst strävar efter medvetandets utsläckning i nirvana...om jag förstått saken rätt. Gör man det i uppror mot begränsningen som viljan har att inte kunna vilja ?

Ja det här kan man ju fundera över men jag undrar över en annan sak.

Varför är det just vi män som sysslar med dylikt funderande och filosoferande ?

Och varför tycks det vara män med extremt knepiga modersrelationer som fastnar i tänkandet på detta viset ?

Freud var så fäst vid sin mamma att han inte kunde gå på hennes begravning och på det sättet erkänna hennes död. Av det kan man dock inte dra slutsatsen att förhållandet var enbart gott. Sigmund var på ett sätt fixerad av det sexuella och det kan ha uppstått som följd av en undanglidande mamma där den lille pojkens längtan efter hennes närhet sexualiserades.

Wittgenstein valde bort kvinnor över huvud taget och formligen samlade på pojkar...Hans mamma lämnade den stora barnaskaran ensam i långa perioder pga en livslång djup depression.

Schopenhauers far dog tidigt och modern försköt Arthur varpå han utvecklade en djup och livslång pessimism över livets meningslösa/dystra innehåll med döden som enda riktmärke...förutom små stunder av lycka vid ett musikstycke eller konstverk att vila i...vila ut från kampen mot den fasliga viljans grymma, obändiga, överlägsna verklighet. Kvinnor...ja de ringaktades livet ut.

Jag har inte kunnat hitta några intressanta uppgifter om Kants förhållande till sin mamma. Att han kom att mista sju syskon kan å andra sidan mycket väl ha lett till en överdrivet stark rädsla för sin egen dödsdrift. Och kanske det kategoriska imperativet om att aldrig handla efter en maxim som inte samtidigt kan upphöjas till allmän lag, i grunden handlar om det förbjudna självmordet.
Vem vet ?


Ja....vad säger man ! Handlar mäns filosoferande ( om viljan och andra "företeelser" ) om deras inställning till kvinnor ?

Eller har dessa "genier" haft för lite kontakt med verkligheten ?

Är dessa två frågor rent av grundade i samma förhållande angående mannens längtan efter modern och rädslan för att samtidigt bli uppslukad av densamma ?




Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 76 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2023-10-16 15:19



Bookmark and Share


  Åsa Henriksson VIP
Ja, tänk om döden och självmordet är inblandat i det kategoriska imperativet. Tanken har aldrig slagit mig.

Känner vi orsakerna och drivkrafterna bakom våra värderingar och vårt förhållande till andra människor? Oftast inte. Så djupt orkar vi inte rota.

Intressanta reflektioner.
2023-10-18

  Annica Kaufeldt VIP
Även Nietzsche verkar ha haft ett problematiskt förhållande till kvinnan, i "Beyond good and evil" skriver han synnerligen tvetydliga saker, men jag undrar om inte det hänger ihop med hans generella attityd. Han verkade avsky mänskligheten som helhet, inte bara kvinnor. Med förbehåll för att jag läst boken men säkert inte tillgodogjort mig mer än en bråkdel på grund av alla bisatser i bisatser.
2023-10-16

  Gunnar Hilén VIP
Absolut det funnits och finns kvinnliga filosofer.

Den här texten lägger tonvikten på PSYKOLOGIN bakom några manliga filosofer...
2023-10-16

  Gunnar Hilén VIP
"Att man ofta använder "hon" om människan som art beror på att "människia" var femininum i fornsvenskan, som delade in substantiv i femininum, maskulinum och neutrum. Ett arv från ett äldre grammatiskt system alltså".

twitter.com.....språkrådgivning.



2023-10-16

  Öknens Ros VIP
Varför benämns alltid människan som en hon? Ordet människa är objektiv, den människan. Vi säger väl inte hon människan eller han människan, utan den människan. När det kommer till filosofi så tycks männen tagit patent på att vara stora filosofer. Det finns kvinnor som också varit filosofer och varit riktiga tänkare.
2023-10-16
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP