Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Luftskeppet - 20

Jag blir så provocerad av folk som säger ”Jag fick en psykos” när de bara haft en panikattack, eller snefylla, eller rökt för mycket gräs. När marken gungat under deras fötter för ett ögonblick, men dagen efter är allt som vanligt. Då kan de skratta och säga ”Jag fick en psykos” som om det handlade om en förkylning. En sådan som kommer plötsligt och går över snabbt. Lite honungsvatten och Ipren så är allt bra sedan.

Det visar bara att de inte har en jävla aning om vad en psykos är för något. Hur den uppstår. Hur den känns. Hur den påverkar ens liv. Inte bara en själv utan också alla anhöriga. De vet inte hur många år av medicinering, terapi och hårt arbete det kan krävas för att läka såren som den rivit upp.

De har aldrig på allvar upplevt en förvriden verklighet. Alltså på riktigt kommunicerat med gudar, demoner, spöken eller aliens. På riktigt varit messias, med ett uppdrag att frälsa världen. För att sakta inse att allt var en illusion. De vet inte vad det gör med ens självbild, har aldrig känt den typen av skam.

Så ja, jag blir provocerad. Jag vet att det är på skoj och att man måste ha självdistans och sådär. Men ingen skulle väl säga ”Jag fick lite cancer” när man mått risigt ett tag. För man vet hur förjävlig den sjukdomen är. Man har respekt för de som drabbas och deras anhöriga. Så är det med de flesta fysiska sjukdomar. Varför gäller inte samma sak för psykiska?
Övriga genrer av blimp VIP
Läst 44 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2024-02-28 19:25Bookmark and Share


  Alexander Gustafsson
Intressant text som fick mig att tänka efter och analysera mig själv.
Och det finns så klart grader av hur allvarligt det kan va. Men tror mycket av det beror på att folk inte vet vad psykos är. Så viktigt text som påminner oss om vad som är vad.
Så tack för det!
2024-02-29

  Skatflickan VIP
ja, va fel det är, precis som du skriver , varför gäller inte samma sak för psykisk sjukdomar.
jsg förstår att du blir provocerad, med full rätt! och vet du, det behövs inte självdistans och sånt, det behöver vändas till förståelse och en gnutta självinsikt från endel folk.
läsvärd text!
2024-02-28

  lodjuret/seglare VIP
Fin bild. En av mina vänner har psykos och det är en diagnos. Psykos har hon haft konstaterad sedan hon gick i skolan. Diagnoser brukar 'int gå över'. Liksom missbruk, blir de antingen 'aktiva' eller 'vilande'. Det vill säga exempelvis att en alkoholist kan bli 'nykter alkoholist'. Men den är 'hela tiden' på 'stand by'. Det vill säga att det finns omständigheter som ger utrymme för återfall. Vardagsångest har ingenting med psykos att göra. Vardagsångest kan vara övergående rädsla. Rädsla för att befinna sig i olika situationer, rädsla för att obekväma situationer skall uppstå. Men vardagsångest är övergående tillstånd. Så fort situationen 'inte finns' eller 'inte är aktuell längre' då existerar inte vardagsångesten heller. Men den kan exempelvis upp när jag går och handlar, när någon lämnar mig åt mig själv, när jag reser, när jag duschar eller badar, när en översittare agerar på ett sätt som ger mig obehag, då jag blir utsatt för brott eller liknande. Men tillståndet är övergående. En diagnostiserad ångest, är sällan övergående, den ligger ofta på lur, i åratal och säkert hela livet.
2024-02-28
  > Nästa text
< Föregående

blimp
blimp VIP