Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Poesins terapeutiska och läkande natur


Motgift mot själens alienation

Sanningsbägarna tömda
glömskan påmind
extasen utraderad

Här längs mörkrets periferi
i det blödande vaccuumet utanför din atmosfär
lever tiden i symbios med evig solförmörkelse

I stearinljusets sista flämtande andetag
dansar dödens svarta anletsdrag.
Från mina vener droppar
blodrött bläck över ett
tomt pappersark

fyller det med ord och mening
dedikerade till närvaron av din frånvaro

bakom orden finns en konspirerande saknad
mellan meningarna en distanserad längtan


I poesins djupa andetag
känner jag en ärlighet
mellan hjärtat och handens rörelse
där sluts en vapenvila mellan fruktan och modet
ett fredsfördrag mellan jagets
fundamentalistiska dimensioner

där vågar jag vara den jag aldrig var
eller någonsin kommer att bli
där finns ett samförstånd,
en gemenskap mellan vi och dom
mellan dig och mig

I poesins vilande famn
finns en trygghet, en närhet,
en fristad för alla förslavade drömmar

där återerövrar jag resterna av min förlorade tid





Fri vers av Mackan
Läst 357 gånger
Publicerad 2006-11-06 18:28



Bookmark and Share


  wayward - taiga
"I poesins djupa andetag.."
och hela det stycket fram till
"fredsfördrag mellan jagets dimensioner"..
..det landar jäkligt skönt i mig nu.

just de raderna behandlar nåt som berör mig.

Det känns fint att du satt ord på känslan de väckte,
-på ett så självklart och okonstlat vis..


-känns fint också att jag hittade din dikt!

mvh
2006-11-06

  navigo
Gillar skarpt. Genomtänkt och fint språk med delikat avvägt motstånd i förhållande till kontext. Hur ärligheten mot jaget kan blottas i en pennspets. Hur hjärtat så attraheras av en simpel pennstump att det blottar sig fullständigt, lyfter fram sitt innerstas tankar åt oss som inget trodde om oss själva annat än att vi inget kände eller visste. Förvånar oss, sakta läker oss, av den enkla anledningen att vi i poesin blir ärliga mot oss själva.
Bra! Bland det bästa jag läst här. 5.
2006-11-06

  sockerspöket
Underbart vacker dikt, med en djup och fridsam sanning som fyller hjärtat med ett förstående lugn!
2006-11-06

  Micael Axelsson
När pennan möter pappret, kan det nästan få ett eget liv...
Och för den biktar vi oss, renar oss, helt utan skam...
för det kommer som en forsande flod. Helt obehindrat av tankens kraft.

Sanna ord, berättade om de olika sätt vi har att skriva, och vad för känslor och tacksamhet att vi har just inför Poesin, skrivandet, diktandet.
Vilken befrielse det kan vara att falla tillbaka, och med känslor som göms inombords (i alla former) skapar något.

Så tolkar jag detta, som du har skrivit... någon annan kanske på ett annat sätt.
2006-11-06
  > Nästa text
< Föregående

Mackan
Mackan