Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Man lär sig

Jag har lärt mig
att man inte ska titta ner i marken när man går
då ser man inåtvänd ut
och får inga vänner
man kan ju missa mycket också
som att vägen svänger
diverse rödljus eller ansiktsuttrycken
på alla de intressanta människor man hade mött
om man nu hade hållit blicken rakt fram

Fast man missar ju mycket
om man inte tittar ner också
Alla fina skoavtryck i snön
(kanske passar dina precis in i någon annans, prova!)
K-brunnar, trottoarkanter
hundskit som man kan undvika att trampa i
oförklarligt skräp som flutit iland från Ryssland
eller en och en annan död näbbmus.
Kanske en hundralapp
och den hade man ju inte velat missa
kunde ha bjudit någon på fika
skaffat lite vänner.
men det vet man ju inte
om man inte börjar titta ner lite mer

Å andra sidan så missar man ju massor
om man inte tittar uppåt också
Vilket väder det är till exempel.
Kanske ett flygplan på väg till Thailand
några fina molnformationer, några trädtoppar
en ballong som rymt från sin ägare
Fågelsorter lär man sig jättefort
kan ju bli ett nytt intresse
Gå med i ornitolog klubben
träffa lite vänner
Eller så kanske man ser ett stjärnfall
eller till och med ett ufo
och det vill man ju inte missa
Får nog börja titta uppåt lite mer

Men då är det ju förstås så
att man kan missa saker till sidan också.
På andra sidan vägen
Vackra hus, husfasader
Sverige har mycket spännande arkitektur
och informativa skyltar.
Kanske en rolig butik du aldrig lagt märke till förut
där de säljer orientaliska kryddor,
prydnader i plast och tidskrifter från Polen.
Man vet aldrig.
Kanske ser du där
på andra sidan vägen
en gammal bekant
(som inte ser dig för att han stirrar ner i gatan)
då kan du ropa
”Tjena!”
och så kan du springa över vägen
och ni kan konversera,
knyta band, skratta åt minnen,
spela kort, laga mat
kanske dreja krukor
och bli bästa vänner för livet!
Tänk om du hade missat honom!
Nej, man måste börja titta mer åt sidan.

Men tänk om man går in i en stolpe
och den bekante ser det.
vad pinsamt det skulle vara.
Det går ju inte alls.
Det är alldeles för många riktningar att hålla koll på!

man får titta åt alla håll samtidigt
så har jag löst det.
Jag snurrar huvudet runt, runt
jag hjular fram längs gatorna
kryper, skuttar, smyger på tå
prövar alla möjliga vinklar
går inte miste om nåt
dansar rumba, går ner i brygga
och sjunger glatt mitt eget soundtrack
Tjo och tjim! Livet ska levas!
Hej hopp! Tänt var det här!
Carpe diem! Amen! Rock n’ fucking roll!

Men då tror alla att jag är galen
Och då får man inga vänner i alla fall.

Det är inte lätt.
Men man lär sig.




Fri vers av Emma T. Åberg
Läst 251 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-04-01 17:51



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Emma T. Åberg
Emma T. Åberg