Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kryddminnen


En doft av kummin

Det är eftermiddag i farmors kök. Jag sitter som en fin flicka, med anklarna korsade som farmor lärt mig, vid ekbordet med manglad linneduk. På bordet står rosa buskrosor i ett höganäskrus bredvid sockerskålen i sameslöjd. Fika är framdukat, hemgräddade knäckebröd, bredda med smör och gömda under tjocka skivor grevéost. Som vanligt har hon ingen mjölk och som vanligt har jag glömt köpa med mig. När hon vänder ryggen stjäl jag därför ännu en sockerbit. Vi väntar, likt enkelt folk på herrskap, på det som ligger vilande i en skål pa köksbänken; gömd under en frasigt stel linnehanduk.

Det är inte länge sedan vi kom tillbaks från marknaden. När jag tar en första klunk av perkolatorkaffet och försöker lata bli att grimasera tänker jag att marknad med farmor i sanning är en omvälvande upplevelse. Roald Amundsen kunde inte mätt istäckets tjocklek för sina slädhundar med mer känsla för situationens allvar än min farmor tidigare under dagen nöp tag om stjärten på en makrill och konstaterade att den här var minsann inte ens i närheten av färsk. Och hon vet vad hon talar om. Oavsett om det rör sig om sommarens första potatis eller höstens sista äpplen, om en nyslaktad anka eller ett stycke rökt fårfiol. Farmor är där och synar, luktar och klämmer. Lyfter knubbiga rädisor mot solen och ler sedan med sina vita porslinständer. Jo, de här tar vi.




Övriga genrer av Attimi
Läst 841 gånger
Utvald text
Publicerad 2007-04-11 13:59



Bookmark and Share


  Mangal VIP
Utan att överlasta fyller du mitt sinne med en detaljerad helhet. Jag fångades helt. Spännande med den humoristiska utvikningen till Amundsen. En oerhört väl berättad historia.
2007-04-11

  Sanchez
mmm, vad det doftar i din berättelse, :)
riktigt fint och kärleksfullt om en farmor
2007-04-11

  Eline.P
En sinnenas upplevelse att läsa detta. Här kommer underbara doftande stunder för mig, från tider som fanns. Du för mig bakåt till barndom o trygghet och jag sitter här försjunker i goda vemodiga minnen från en vardag som vi håller på att tappa eller redan har tappat
2007-04-11

  Primavera
Väldigt fint beskrivet. Jag sitter med i farmors kök!
2007-04-11

  Jojo
måste nog läsa mer av dig

det här var ju en fantastisk vardagsbeskrivning, full av känslor och bilder
2007-04-11
  > Nästa text
< Föregående

Attimi
Attimi