Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Min farfar berättade för mig när jag var liten tös om en urgammal folktro. Det fanns endast en enda kväll, en kort stund, på året då alla djur kunde tala som människor, och det var på självaste julafton. Till lagår´n skulle man gå för att få besked.


JULNATTSMAGI

*

På julnatten sägs det att djuren kan tala,

alla med säregen röst och tonskala

Vid midnatt så får de en chans att berätta

om det finns något att ställa tillrätta

*

Om du är en bonde med mod och gott minne

tag chansen och vandra med ditt öppnaste sinne

till lagår´n och stallet för att där utröna

om legenden är sann eller bara en skröna

*

Men tänk dig om grisen började språka,

ja kanske den till och med då skulle bråka

Och kalven i kätten intill sa sig sakna

sin moder, kon Rosa, som just börja´ vakna

*

Fast du aldrig har trott på nån mytologi

du nu fått bevittna sann julnattsmagi

Nu är du ej bara lärd utan vis

sedan du fått prata ut med din gris

*

Trots mörkret så vänder du blicken mot rymden

den ensamma stjärna du ser är ej skymd än

Mot stjärnan du då höjer handen och vinkar,

som svar ser du då att den mot dig blinkar

*




Fri vers av Yvonne
Läst 497 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2007-12-18 22:37



Bookmark and Share


    © Birgitta Wäppling VIP
Ytterligare en härlig juldikt, som bidrar till julstämning för mig.
Tack för läsupplevelsen! Applåderar!
2007-12-20

    EMITSTI
Bokmärker så klart denna roliga och gåtfulla text;) Härligt skrivet!
2007-12-20

  Annette Andersson
Underbart skrivet! Härlig rytm, fina rim... och gillar detta mytiska och trollska... det blir som en saga som jag längtar att få gå in i.
2007-12-19

    Aurora Borealis
Denna dikt frammanar mysiga bilder i mitt huvud! Bra skrivet!
2007-12-19

  Blomster
Vilken underbar text! Hade faktiskt glömt att detta magiska inträffar under julnatten - tack för att du påminde mig!

Tack även för julstämningen du skänker mig genom denna text!
2007-12-19

  charlotte hedendahl
Du har en sån charmig känsla i dina berättelser!
2007-12-19

  isabel louise
vackert som en liten saga :)
2007-12-18
  > Nästa text
< Föregående

Yvonne
Yvonne