Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

några ord om Sanning

 

min sanning
är inte din sanning

inte ens
min systers sanning
är den samma
som min sanning

med samma föräldrar
och gemensam uppväxt
har vi ändå haft
helt olika upplevelser

mina barn
äger olika sanningar
det ser jag på deras personligheter
det kan jag höra
när de talar

så det finns 
kanske ingen Sanning
om sanningen ska fram

min tanke
är väl snarare
att vi sällan vet
just vilken sanning
som handlar om oss själva

för när vi anklagar någon
för att ljuga för oss
så är vi lika skyldiga vi
till den värsta självlögnen
av dem alla

den
att vi sällan, mycket sällan
äger modet att betrakta
oss själva
som äkta sanna varelser
med rätt att
existera

för vi förtränger
alla delar av oss själva
som inte passar in
i vår egen
självbild
eller den bilden
andra har
om oss själva


tror Du att det finns
en Sanning?

 

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer av Nattviol
Läst 250 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-01-14 07:49



Bookmark and Share


    Noomi
åh.. du har ingen aning om hur
träffsäker den här var just nu...
tack..
2008-01-15

    sleepwalking
Ja sanningen finns nog, tror jag.
Men den är svår att definiera med tanke
på att den är olika för alla, precis som
du skriver. Bra text, välskriven och
gör så att man får fundera
2008-01-14

  Ronny Berk
en filosofiskt intressant text som behandlar olika sanningars rumslighets synbarhet även mellan mellanrummen...\"några ord\" om bilder och självbilder...
2008-01-14

    *Zenobia*
Sanningen är att olika föräldrar uppfostrar sina barn olika...

det vill säga, människor törs alltför sällan tala om den utan att börja bråka...och de flesta har skrämts till tystnad tidigt...

fråga istället varför så många kvinnor tycker karlar är raka och justa och säger som det är...vad är Sanningen bakom DET?
2008-01-14

    Trast
Ja! Sanningen finns tror jag, men vi ser (och vill se) olika mycket av den och från olika perspektiv.
2008-01-14

  J A Nicander
Sanning...i en subjektiv tappning ja, i ett konstant tillstånd....osäkert.

Finurligt skrivet och klokt tänkt :-)
2008-01-14

  Lena Krantz VIP
Nej, jag tror inte att det finns EN sanning för alla men möjligen en sann väg för mig (och dig). Sedan är det ju mycket lättare att göra som det står, eller som andra säger men
Om du följer någon annans regler växer du inte, då lyder du!
att alltid försöka vara sann mot sig själv är självklart besvärligare men all utveckling är lite besvärlig och det är egentligen ett litet pris att betala mot att i sanning VETA vem du själv är.
2008-01-14

    papillon
- I denna fråga finns två åsikter -
min och en felaktig -
Dilemmat är evigt och Pontus Pilatus fråga - vad är sanning - kommer att ställas om och om igen. Här ställs den i en flytande skriven text och i en begriplig form. Snyggt skrivet!
2008-01-14

    Maria Malm
Tja, tveksamt egentligen..det finns en himla massa olika synvinklar i alla fall..
2008-01-14
  > Nästa text
< Föregående

Nattviol