Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
digital oreda i cyberrymden


Fatala digitaler



Å alla pensionärers vägnar vill jag tacka det svenska samhället för alla tekniska hjälpmedel vi äldre förses med. Då tänker jag i första hand på den nya digitala tv-tekniken.
Tänk vad omoderna vi var när vi hade vår första tv på sexti-talet. Tänk er själva, bara ett enda tryck på en knapp på själva tv,n så kunde vi se på det vi önskade. Nej annat är det nu: Nu har vi fyra apparater för att se det vi önskar. Två går på vattenfalls-el och två går på batteri-el, tv,n och boxen på elen och fjärrkontrollerna på batterier
Med en viss saknad kommer jag ihåg den första tv,n jag ägde, den satte jag på på 61 och tittade på till 74. Så blir det nog inte nu.
Nu stoppar jag i sladdarna till både tv,n och digitalboxen först. Sedan tar jag fram fjärrkontrollerna och lägger dem bekvämt framför mig. Sedan trycker jag på knappen det står ett på, på tv-dosan, så det tänds en grön lampa på tv,n.
Sedan fattar jag digitaldosan och försöker läsa på alla 28 knapparna för att se vem jag ska trycka på. Eftersom det är lite svag belysning i tv-rummet håller jag upp dosan för att se bättre. När jag lyckats lokalisera den rätta knappen försöker jag trycka på den med min stora tumme. Tummen täcker, samtidigt, fyra av de minimala knapparna. Men det är lugnt, den osynliga infraröda strålen skjuter jag iväg mot taklampan så det ställer inte till något problem. Jag spanar in den otända gröna lampan på digital boxen och förstår att jag inte lyckats få igång den den.
Jag sätter därför på mig min pannlampa så jag ska se bättre och gör om försöket. Nu försöker jag samtidigt hålla på rätt knapp och sikta på den digitala boxen. Hur jag lyckas få på boxen förstår jag inte riktigt men till slut lyser den gröna lampan.
Sedan trycker jag på en knapp som det står ett på: Ingen bild, kanalerna har flyttat om sig visar det sig senare, när jag efter en timme hittar den på kanal 31 i kanalregistret. Det har skett utan att jag vet hur det gått till. Jag blir glad när jag ser den skarpa bilden som jag sökt så länge.
Programmet jag tänkte titta på har redan slutat och det har börjat ett program om datateknik som jag inte har lust att se. Jag drar därför ur sladdarna ur strömuttaget igen och går in i köket och dricker kaffe. Jag sänder en tacksamhetens tanke till spistillverkarna som har förstått att även äldre är betjänta av spisar.

”MW”




Prosa (Novell) av Mats VIP
Läst 271 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-01-07 18:50



Bookmark and Share


  Betlehemsstjärnan VIP
helt underbart förmedlat...
efter att ha ahft sjuhundra femlioelva kanaler, uppskattar jag
nu lugnet av att höra hur kaffet kokar över på spisen..
Nu har jag ettan. tvåan och fyran..egentligen tre kanaler för mycket!!/B
2008-01-07
  > Nästa text
< Föregående

Mats
Mats VIP