Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Skuld

Det är inte ditt fel, men…
Vad hade du på dig?
Släppte du in honom i ditt hem?
Hur mycket drack du?

Det är aldrig offrets fel, men…

Ändå ger ni henne en undrande blick
Ändå granskar ni hennes utseende
Ändå hummar ni när hon berättar om vinet

Hon släppte in honom
Han var hennes kompis
Men hon släppte ju in honom
Var det inte lite dumt?

Hon drack flera glas
Han drogade inte ner henne
Hon drack ju alldeles frivilligt
Borde inte du ha tänkt dig för?

Hon låg ju i sängen
Han var ju inbjuden

Hon hade långbyxor
Tröja
Men ingen bh

Det är inte ditt fel, men
Vad hade du på dig?
Släppte du in honom i ditt hem?
Hur mycket drack du?

Det är aldrig offrets fel, men…

Ändå frågar ni om tröjans urringning
Ändå frågar ni om hur byxorna satt
Ändå frågar ni om hon hade en bh

Hon låg ju i sängen
Hon var ju så berusad
Hon hade ju ingen bh

Var det inte lite dumt?
Borde du inte ha tänkt dig för?

Han kanske inte förstod
Eftersom du låg i din säng
Eftersom du släppte in honom
Eftersom du drack av hans vin

Det är inte ditt fel, men
Vad hade du på dig?
Släppte du in honom i ditt hem?
Hur mycket drack du?

Det är inte ditt fel, men
Hur mycket skrek du?
Hur mycket slogs du?
Hur många ”nej” sa du?

Var du tillräckligt tydlig?
Kunde han inte ha misstolkat?

Det är aldrig offrets fel, men…




Fri vers av Agnieszka
Läst 579 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2005-05-31 14:30



Bookmark and Share


    embla
Åh vad arg jag blir!
Vilken bra text om ett ämne som berör och är så himla viktigt att diskutera! Hur i h-vete kan det vara offrets fel när någon begår ett brott? Et nej är ett nej är ett nej är ett... Hur kan det misstolkas, och hur kan hela manssläktet dumförklaras så grovt av rättssystemet?
Hur som helst en väldigt bra dikt, grep mig om känselspröten direkt!
2006-05-15

    crying_pawn
Visst är det märkligt. Även om det är svårt i ordmotord fall. Samhällets syn är skrämmande. Eller handlar det lika mycket om kulturen bland jurister och domare etc? ... svagt, det är vad det är iaf!
2005-05-31

    Mattias Karlsson
En ultimat kommentar till dubbelmoralen i rättssalen. Har du läst texten i Poetry Slam-sammanhang? Den skulle göra sig i talad form. Jag återkommer gärna till din sida igen, du är bra!
2005-05-31

    ej medlem längre
Väldigt bra, precis sådär är det ju! *morr*
2005-05-31

  stannar kvar
Den här är underbar och tar upp ett väldigt aktuellt ämne. Vi har ju använt den på möten om våldtäckter, som du vet. Den går verkligen direkt på kärnan i ett av de cenrala problemen vid utredningar. Inte offrets fel, men...
Älskar den, som vanligt.
2005-05-31
  > Nästa text
< Föregående

Agnieszka