Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
* Mina Jesustexter * www.poeter.se/Las+Bok?book_id=2683 *


Vem var Jesus - 1 - Inledning

Vem var egentligen Jesus från Nasaret? Vad kan vi veta om honom? Vilka alternativa förklaringar har presenterats av dem som satt sig in i det tillgängliga materialet?

Kyrkan[1] har en minst sagt dramatisk förklaring av denne Jesus. Man påstår att Gud i honom blivit människa och besökt jorden! Det är inte så förvånande att många tar för givet att det krävs logiska och kritiska skygglappar för att kunna hålla fast vid denna tro. Mer förvånande, kan det tyckas, har många som granskat den historiske personen Jesus kritiskt kommit till tro på kuppen. Faktum är att frågan ”Vem var Jesus” tål en djuplodande, ärlig granskning.

Första gången jag stötte på det resonemang som denna essä är uppbyggd kring upplevde jag det hela lite krystat. Resonemanget blir intressant först då man engagerar sig i de olika alternativen.

Om kyrkan har fel beträffande Jesus, vem var han då?

(Huvudsaklig inspirationskälla till denna text och stora delar av dispositionen kommer från Stefan Gustavssons bok ”Kristen på goda grunder”[2]. Tack Stefan för en fantastisk bok!)

___

[1] Med "kyrkan" skrivet fristående menar jag kristenheten som helhet.
[2] Stefan Gustavsson, Kristen på goda grunder (Stockholm: SESG-Media, 1997)




Övriga genrer (Essä/Recension) av Mattias Josephson
Läst 833 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-02-24 12:57



Bookmark and Share


  VampyrÄngel
Jag älskar den boken ^^ "Kristen på goda grunder", läser den lika flitigt som jag lånar ut den (:
Han har ju skrivit en till bok, "Gör som Gud, bli människa". Också VÄLDIGT läsvärd (:

kramar
2008-07-11

  Larz Gustafsson VIP
Jag är inte kyrkan, men eftersom jag mött Jesus och lever i daglig gemenskap med Honom hävdar jag frimodigt att jag känner Honom och att Han är Gud.
2008-02-24
  > Nästa text
< Föregående

Mattias Josephson
Mattias Josephson