Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

vågar man tänka så?


harmoni med skapelsen...

vågar man tänka så?

inte suga ut mer resurser än jorden hinner reproducera...

inte generera mer utsläpp och avfall än jorden hinner återvinna...

(speciellt som mänskligheten tydligen spräckte den balansen redan på 70-talet...)

en rättvis värld...

där de flesta får det ganska mycket bättre...

och den lilla micro-minoritet som vi tillhör får det skrämmande mycket "sämre"...

(jag tänker små hus/generationsboende/en plasma per "by"/lokaltrafik/enstaka bilar för uthyrning/inga semesterresor utomlands/en tjugondel av dagens garderober/resturangbesök någon enstaka gång per år - och ändå skrapar jag nog bara lite på ytan...)

hur mycket skulle varje svensk kunna "ta ut" egentligen?

om hon höll sig till sin ranson?

jag vågar egentligen inte tänka så här...

någonstans i det undermedvetna känner jag mig som en buffel som smugit sig in på grannens barnkalas och ätit upp halva tårtan och nästan alla godispåsar, så att de flesta barnen blir utan...

men på det där djupa planet, där tankar leder till livshållning, vågar jag nog inte tänka så här...




Övriga genrer av Mattias Josephson
Läst 392 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-07-28 18:48



Bookmark and Share


  Susanne Ljung Adriansson VIP
Väl formulerat om det mest grundläggande problemet i världen. Visst är det så att i en rättvis värld i balans med sina resurser skulle vi i de rika länderna få göra avkall på massor av saker. Och det är därför det aldrig kommer att bli så... inte på frivillig väg i alla fall. Möjligen efter någon sorts katastrof, men det är så dags då...
2008-07-29
  > Nästa text
< Föregående

Mattias Josephson
Mattias Josephson