Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

The imperial treasure



Istanbul ligger som ett krigsbyte

vid Bosporens silke i smaragd

Utmed befästningarna blomstrar affärer och torg

på hög volym

bara ambassaden skyddas av en kupad hand tystnad

och vi klättrar upp till vårt vindsrum på anrika trappsteg

som knarrar ner till 1700-talets djup




han som står på post vid grindarna

som jagar upp från såpan på tv:n med smulor flygandes

från munderingen

något virvlar också vid hans fötter

plastpåsar från huvudgatans ljudkonfetti

eller katter

med smala långa öron

som han skäller på men älskar i smyg




vi vaknar inte till några utrop från minareten

som jag hoppats på

men något annat jagar oss

stressen att upptäcka staden

hinna känna på dess konturer en kort stund

en näve sand som rinner genom fingrarna

innan veckan är slut



från flygplansfönstret såg vi metropolen, gigantisk

rulla bort mot jordrundningen

som ett skimrande lapptäcke



när jag lägger handflatan mot Blå moskén

är marmorn kall



på natten

har vi fri sikt in i stjärnhimlen

och man skjuter

fyrverkerier?

tårgas?

nej,

basarernas pistoler går varma inför fotbolls-VM

glädjen över målet sprider sig över staden som skalvet

efter ett meteoritnedslag




jag köper ingen matta

av mannen som lägger armarna om oss på stan

och bjuder in oss på äppelthé i sin mattaffär

han har erfarenheter av Malmö, säger han

plötsligt på bruten svenska

han tog bussen in till den italienska centrumrestaurangen

varje morgon

alltid tomt på bussen, alltid tomt i Malmö,

alltid tomt i Sverige, säger han

men här är det "too buzy, too buzy"

han vill inte prata mer, mest sälja

och han är skicklig

- vill ni lära er lite om mattor?

kommenderar han

och hjälpredan rullar ut

matta på matta över det polerade golvet

-se tekniken, dra i knutarna, ja,

färgade med saffran och oliver

vilken gillar ni bäst,

säg mig

vilken gillar ni bäst?



i guideboken läser vi efteråt:

"var försiktiga med försäljare som påstår

att man färgar mattorna med naturliga växtörter,

vilket man inte gjort på över 100 år"




jag tycker bäst om att läsa i guideboken efteråt

för att knyta ihop påsen, nicka instämmande

eller,om man vill;



för att samla ihop alla enskilda sandkorn

i en enda glimmrande näve

Istanbul




om så för ett ögonblick










Fri vers av Alfie M
Läst 271 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-08-11 13:35



Bookmark and Share


  papessa
den här beskrivningen fick mig att längta
2008-08-11

  Janis Karlsson
I vanlig ordning blir jag ressugen av att läsa dina alster, gott jobbat!
2008-08-11
  > Nästa text
< Föregående

Alfie M
Alfie M