Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

De som fanns här före oss

Vad skulle de säga om de såg oss, de som fanns här före oss?

De som fiskade och jagade säl, de som nötte stenarna på klapperstensfälten.
De som byggde hus av sten och de som byggde hus av timmer.
De som bröt nya åkrar, de som byggde labyrinter vid havet.
De som färdades till fots, de som färdades med båt och med häst.

De som fick klara sig utan galon och bävernylon, för att inte tala om gore-tex och superunderställ.
De som inte hade centralvärme, de som inte visste att jorden är rund.
De som inte läste nyheter på nätet, de som aldrig åt på restaurang.
De som dog av sjukdomar vi enkelt kan bota, de som inte kunde skicka sms.
Skulle de förundras och beundra oss för alla våra upptäckter och framsteg?

De som inte hade atombomber, de som aldrig hade sett en fabrik.
De som inte hade någon kärnkraft, de som inte visste vad utfiskning var.
De som inte skövlade sina skogar, de som inte kände till försurning.
De som aldrig hade hört talas om växthuseffekten.
Skulle de skaka på huvudet åt vår omåttlighet?

De, vars kunskap håller på att glömmas bort.




Fri vers av Martina Östlin
Läst 316 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2008-10-02 11:00



Bookmark and Share


    Bim
...intressanta frågor,-man kan ju också fråga sig hur de uppfattade sina liv,-ibland tror jag att det förr fanns en förnöjsamhet som idag
har krymt till det minimala
2008-10-09

  Kim VIP
Jaa hur kan vi blunda så mycket? Tar ett djupt andetag för att orka se!
2008-10-02

    ej medlem längre
En klok och filosofisk betraktelse.. civilisationen har två sidor.. Bra att du skriver i frågeform..
2008-10-02
  > Nästa text
< Föregående

Martina Östlin