Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Bevittnarens vittne


Säg mig
vem, eller vad

bor i kroppen
som rör sig i huset

med kraften
på jorden?


Säg mig
vems öga lånar du

när du
äter frukost?


Känner du
havren vaja

klövern, råmandena
vårsprången

solen, vinden
de svullna spenarna

elstöten
i pannan?


Säg mig
vem, eller vad

bevittnar bevittnaren?





Fri vers av Mikael Lövkvist
Läst 1126 gånger och applåderad av 23 personer
Publicerad 2008-10-14 16:58



Bookmark and Share


  Lola
Vegetarianpropaganda som jag gärna skriver under på... även om jag är en jäkla fuskare pga av min fatalt dåliga karaktär.
2008-11-20

  Inkarasilas
Nämde jag överhuvudtaget att det är stilrent djupodlande och en mycket stor närvaro i orden. Hävdar dock. Jorden. Mysticism och röd sand. Oj nu händer det igen.
2008-10-15

  Inkarasilas
Nu händer det igen! Vågbruset och vindspel, märkliga solnedgångar och Sierra Nevada och höga blå hus! ja detta är inledningen, lugn jag är i trans. För att tolka en dikt som denna krävs att sjunka in och använda ett jagperspektiv. Eller du. Alltså Ett i allt. Människan mitt i allt detta. Vem ser mig. Önskar jag kunde svara ett namn. Jorden är mitt vittne. VOI VOI VOI!! Finns fan ingen på denna sajt som får mig så flummig och pårökt av ord som du. Let's party, jag skulle fan vara en zombie efter en klunk ord. Uj perhana dikt fin. Blå och allvetande. Vart är mina tangenter. Ett i allt är vi, vittnen av jord.
2008-10-14

  Ulf Lagerholm
vems öga lånar du när du äter frukost skriver du, jag tror inte du lånar ett öga i den situationen, det är ditt eget öga som betraktar och detta öga skulle då vara en metafor för det erfarenhets&känslokapital du samlat på dig under levanden, sedan har du ju det här med den arketypiska aspekten, det minne som ligger begravt i vår arvsmassa, ju högre stående organismer dessto större minne, vilket betyder att det encelliga djuret sas endast minns sig själv, medan människan, som ju genomgått hela spektrat från den enaste cellen, via bakterier, primitiva fiskar, landlevande amfibier osv till apan, sas har ett dolt minne av heka den här kedjan ...

det blev nog lite flum detta, men poängen är enkel, du kan inte reflektera över något du tidigare inte har någon erfarenhet av, inget hokudpokus alltså, men ett mysterium är det ju likt förbannat

god kväll i stugan
2008-10-14

  Gunwale VIP
Ja, det finns nog ett slags ursprungsöga att koppla upp sig till - efter behag och håg...på nåt sätt... Dikten fick mig dessutom att tänka på Rousseau och hur han såg framför sig alla de som på alla tänkbara sätt varit inblandade i att hans dukade bord såg ut som det gjorde!
2008-10-14
  > Nästa text
< Föregående

Mikael Lövkvist
Mikael Lövkvist