Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Libertatis tempore femineae

Libertatis tempore femineae scelerato
vaticinor cum mente severa numina divum.
Hoc est officium quod constituere puellis:
Et teneros patresque senecta femina curet.
Sedula coniugis auspiciis haec consulet aedi
aspernataque non uxoria munera lecti
casta suo metuat servorum more marito.
Sique fratres invitat in hospitium dominator
femina serviat illis et taceat sine verbis:
Ad mensam ferat illa virilibus oribus escam.
Sique aliquid caderet mensa cito serva reponat,
dicens sic: "Ingnosce, precor, mihi, maxime rector!
Lentis parce meis pedibus nec iurgia pellas"
Culpis talibus ignoscet cum iure maritus,
sed quis eum, si fecerit illa iniuria lecti,
multantem manibus nimium durum esse putabit!

-------------

I en kvinnlig frihets skamliga tid
spår jag med bistert sinne gudarnas vilja.
Detta är plikten som de fastslog för flickor:
En kvinna må besörja både de späda och fäderna på ålderdomen.
Tjänstvillig, under makens ledning, må denna sörja för hemmet
och, ej försmående sängens hustruplikter,
skall hon kysk frukta, på tjänares vis, sin make.
Om husbonden inbjuder bröderna till gästvänskap
må kvinnan betjäna dessa och tiga utan ord:
Till bordet må denna bära föda åt manliga munnar,
och om något faller från bordet skall hon som tjänarinna snabbt återställa det,
sägande så: "Förlåt, jag ber, mig, o störste härskare!
Skona mina slöa ben och sätt inte tvister i rörelse".
Sådana felsteg skall maken med rätta förlåta
men vem skall anse, om hon gjort sängens oförätter,
att han, straffande med händer, är alltför hård!




Fri vers av Maecenas
Läst 433 gånger
Publicerad 2008-10-15 13:36



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Maecenas