Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Igår fick den blivande nobelpristagaren, Jean-Marie Gustave Le Clézio, ta emot Stig Dagermanpriset i Älvkarleby, Dagermans födelse- och uppväxtort.


När nobelpristagaren kom till byn

 

Igår skulle Lé Clézio
- en lång och mager man -
ett pris i Älvkarleby kyrka få
till minne av Stig Dagerman

Det var öppet för alla som ville se på
och kyrkan var fullsatt redan klockan två

Le Clézio var varm, vänlig och verkade lite rörd
över att han av så många ville bli sedd och hörd

Och årets nobelpristagare
till Stig Dagerman är en följeslagare
som tror på individens frihet och människors värde
precis som Dagerman själv lärde

Han berättade att skrivandet bröt hans ensamhet
och gjorde att han kontakt med andra kunde nå
- denne man utan förmätenhet
den täckjacksklädde Le Clézio

Hans ord gäller nog många som skriver - om än på en annan nivå
än Stig Dagerman och själve Le Clézio

För som Stig Dagerman själv sade:

"Ordet är fritt
för den som vågar ta det
- du har vågat
därför blev det ditt"




Fri vers av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 804 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-10-26 10:18



Bookmark and Share


  Njord
Otroligt bra!
Härlig rytm och urfina rim.
När jag läser det här tänker jag på hur författare faktiskt kan påverka världen genom sitt skrivande. Och hur de har dött och kämpat för rättvisa och medmänsklighet.
Min absoluta favorit är Pablo Neruda.
2008-10-26
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP