Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
* Universum och Kärleken * www.poeter.se/Las+Bok?book_id=3016 *


Rummets tillblivelse

 
Om det finns en skapare som ligger bakom Big Bang, så svävade han inte omkring i ett oändligt tomrum innan universum skapades. "Rummet" var ju ännu inte skapat. Om det finns en skapare fanns alltså bara skaparen och inget förutom skaparen före Big Bang.

En knivig tanke, som många filosofer brottats med, är frågan om vi verkligen existerar på riktigt eller om vi bara är en del av någons dröm eller fantasi. Om man tänker sig ett väsen som är mäktigt nog att skapa ett universum som vårt så borde ju detta väsens förmåga att fantisera vara något som vi knappast skulle märka skillnad på jämfört med verklig existens.

Om vi väljer att tro på vår egen existens och funderar vidare så måste det ha varit ett oerhört stort steg för detta väsen att skapa ett "utanför", något helt annorlunda än allt som någonsin existerat. Vi kan ju inte veta om vårt universum var första gången detta väsen skapade, men det är ju först när detta väsen låter något bli till utanför sig själv som man kan kalla det för skapare.

När man öppnar sig för tanken på en skapare bakom Big Bang, så är det svårt att tänka sig att detta väsen skulle ta detta stora steg bara för att skapa ett dött utrymme. Varelserna, livet, relationerna och kärleken flyter ganska naturligt upp som själva tanken med hela detta universum.




Övriga genrer av Mattias Josephson
Läst 525 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-12-13 11:24



Bookmark and Share


    näver de anima
Intressanta tankar.
Själv skulle jag inte ha något emot att vara någons sanndröm...
2008-12-13
  > Nästa text
< Föregående

Mattias Josephson
Mattias Josephson