Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Antika Grekland...


Min kära vän Andromache!

Jag reste till Grekland sommaren 1999 där jag träffade mina föräldrar och vänner. Där stod alla på flygplatsen och väntade på mig. De tog emot mig med öppna armar, det blev glädje tårar när vi kramades. Jag längtade efter 20 års väntan. När jag klev av planet och kände värmen av de ljumma vindarna som slog mot mitt ansikte och det kändes skönt. Taxin stod och väntade på oss. Där började min tidsresa. Vi hade mycket att prata om, mig själv, mina släktingar och tiderna som har passerat. Hur mycket staden, folket och politiken hade förändrats. Jag lämnade Grekland bakom mig alldeles för långt bort. Men mina släktingar var sig lika (detsamma.)

Taxin körde oss direkt till min hemstad Athen där jag var uppvuxen. Blommorna doftade gott och färgerna var väldigt vackra att se på. Vi började närma oss huset som vi bodde nära Akropolis den gamla staden. Huset var mer eller mindre som ett ruckel gamla. Taxichauffören hjälpte mig med resväskorna de var tunga som vanligt jag hade massor med gåvor till alla släktingar. Det är ofint att inte köpa något till dem eftersom jag hade varit många år ifrån dem. Jag gick omkring och tittade i alla rummen och fastnade i mitt gamla flickrum. Där stod jag vid fönstret och drömde om gamla tider. Nu kom resans trötthet och jag kände på mig att jag måste duscha mig inför kvällen klä mig fint i min blåa vackra klänning.

Vi är på väg till tavernan Olympos i närheten av Olympiaden, där vi beställer in mezedes (förrätter) ouzo grillade lammkotletter med rött vin till. Samtalet fortsätter med många skratt och då vi påminner varandra om glada barndomsminnen.
Efter maten bestämmer jag att träffa mina gamla vänner vi går på nattlubben Bouzoukia. Det är nattens höjdpunkt där dansar jag till den dunkande, upphetsande musik och dricker ouzo. På dansgolvet där vi dansar kasaposerviko, mina armar på mina vänners axlar och där faller jag i hypnos. Jag var en av medborgarna i Athen jag betalade min skatt var i värnplikten i minst fyra år och jag tog plats i församlingen för att besluta inom politiken.

Jag kunde roa mig med teater, filosofi och idrottstävlingar. För den rike grekiske mannen ansågs vanligt kroppsarbete ovärdigt. Jag gick till agora eller gymnasium för att träffa andra män. Gymnasiet, som betyder ”stället där man går naken”. På grekernas gymnasier, där bara män var tillåtna inträda, så diskuterade man politik, filosofi eller idrottade.
Det arrangerades stora tävlingar där endast vi män som bodde i någon av de olika stadsdelarna fick delta. Alla tävlade nakna och det fick inte vistas några kvinnor på läktarna.
I de religiösa festerna som arrangerades så tillkom också idrottstävlingar. Den största av alla dessa tävlingar var Olympiaden. Som skedde till den store Zeus ära. Det var endast männen som fick delta i detta evenemang, kvinnorna fick inte heller titta på. Straffet för kvinnorna var om dem tog sig in i Olympia för att se på, så var det döden! Tur att inte min fru var där.
De slänger kvinnorna utför klipporna på andra sidan av Olympia. Olympiad, kallades från början tidzonen på fyra år. Andra fullmånen efter sommarsolståndet var fjärde år var det alltså Olympiad i Aten. I teater hölls varje år tävlingar. Jag var med i fem dygn i festivalen med dans, sång, drickande, orgier och levde livet. Det gick ut på att den som skrivit det bästa skådespelet, som publiken valde fram, vann tävlingen. De allra första teaterföreställningarna bestod av en grupp skådespelare som utförde en dialog. ”Skådespelarna kallades för kör och körledare” Senare fick enskilda, manliga skådespelare tillsammans med kören utföra ett teaterstycke, där alla bar masker beroende på vilken gestaltning de hade.
Man såg de tydliga könsskillnader i antiken. Nu för tiden har denna tradition av kvinnoförtryck bearbetats, men kvarstår fortfarande. Jag hade rösträtt men eftersom jag inte var fri man så fick jag heller inte vara med i folkförsamlingen. Under antiken hade staten i Grekland mer makt än vad den hade i Rom. Ett exempel på detta var att överhuvudet i familjen kunde döda en familjemedlem utan att staten hade något att säga till om. Varje år hade vi teaterfestival och jag älskade att spela drama, jag spelade kvinnorollerna och använde alltid en mask och vackra åtsittande klänningar så att inte byborna kände igen mig.

Kungen var alltid den som bestämde, han hade rätten på sin sida och han hade stor makt. Här i det Antika Grekland fanns massor av våldtäkt som det inte talades öppet om på gatorna.
De flesta straffades av gudarna och varje stad styrde sig själv och vi medborgare jagade iväg kungarna. På den tiden var jag överhuvudet i familjen. Jag fattade alla avgörande beslut och min fru hade ingenting att säga till om. Min fru Anastasia kom från Sparta. Hon var beläst inom matematiken och hon hjälpte barnen med läxorna. Anastasia behövde inte arbeta. Kvinnans plats var i hemmet och att ta hand om våra barn. Jag älskade min fru och våra 4 pojkar och två döttrar. Anastasia älskade att vårda sitt yttre, hon var vacker och förförisk. Barnen gick i Platons skola Akademien Lyceum som han grundade tillsammans med Aristoteles. Lyceum fick ett dominerande inflytande inom tidens vetenskap och filosofi. Barnen stortrivdes i skolan. Anastasia berättade de grekiska sagorna för våra barn och de hade spelat en stor roll i de flesta kulturer. Framförallt Iliaden, som berättar om det trojanska kriget, och Odysséen som handlar om den grekiska hjälten Odysseus och hans äventyr på resan hem från kriget. Dessa två historiska berättelser var slutligen nerskrivna av Homeros, den över världen berömde, blinde poeten från Anatolien. När våra grabbar lyssnade på sagorna så blev de inspirerade. De gick ut på gården och lekte krigare.

När inbördeskriget började mellan Sparta och Athen var vår stad Athen ett kulturellt centrum. Athen formulerade en bra idé där den organiserades till en stat som bara blomstrade upp.
Det fanns en skillnad mellan kvinnorna i Sparta och de övriga kvinnorna i Grekland. Spartanska kvinnor fick lära sig att läsa, skriva, sjunga i kör, brottas, kasta spjut och diskus, löpning och spela lyra.

Kvinnorna och männen fick samma mat i Sparta medan i övriga Grekland fick kvinnor och barn betydligt mindre mat än männen. Min fru skulle uppfostras till en frisk mamma som kunde föda många starka pojkar. Kvinnorna var också tvungna att vara psykiskt starka så att de skulle klara av att deras män och söner dog. De var också mycket friare och självständigare än andra grekiska kvinnor. Spartanska kvinnor fick dock inte vara med i det politiska livet.

Det var inte så vanligt med husdjur i Grekland men de rika hade ofta hästar. De adliga kvinnorna bar en hermelin i famnen som en hund och använde den som en kudde. Det gick inte att ha några kor på grund av det torra klimatet. I många generationer odlade vi oliver, särskilt runt Athen, mjölk och fetaost fick man från getterna. De använde vi till den grekiska salladen.

Mina intressen var att läsa ur Bibeln och för en troende kristen är Bibeln sanningen. Berättelserna i byn har mina vänner i församlingen återberättat, omformat och skrivit om.
När någon anhörig blev illa behandlad så tog kungen hämnd. Jag vet att grekerna är ett folk som lyssnar tar in tips från andra och de omformade sina upplevelser till verklighet.
Jag har sett Sofokles mest kända verk utformas. Kung Oidipus är en av mina favoriter. Jag älskar författaren Homeros som skrev Odyssén om den störste krigaren Akilles ”den fotsnabbe hjälten” som tar utmaningar och vill bli omtalad av folket och är beredd att dö.
Jag älskar också att vara den centrala punkten, därför är han min krigshjälte.

Plötsligt blir jag medveten och vaknar ur min långa hypnos i min sköna flicksäng dagen efter Bouzoukia. Här är folket gästvänligt. Mycket goda maträtter som har sitt ursprung i Konstantinopel. Så här såg det ut under antikens Grekland. Jag har med mig en liten gåva härifrån som minne från Antiken.
Hälsningar till din familj.

Vi ses snart! din vän för alltid Xeni

© Emilia Berg 2008-12-21 21:09:38




Fri vers av Emilia Berg
Läst 657 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-12-21 21:49



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Emilia Berg
Emilia Berg