Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
* Universum och Kärleken * www.poeter.se/Las+Bok?book_id=3016 *


Trons fader


En intressant tanke som 3 till 4 miljarder människor (jordens kristna, muslimer och judar) har gemensam är att de alla bekänner sig till "Abrahams Gud". Enligt berättelsen fick denne Abraham (eller Abram som han hette då) ett löfte från Gud om att hans ättlingar skulle bli lika talrika som stjärnorna. Om man räknar de som bekänner sig till "Abrahams Gud" som någon form av ättlingar så måste man hålla med om att jämförelsen med himlens stjärnor var en god liknelse.

Om universums skapare har uppenbarat sig för oss människor känns Abraham som en klart tänkbar nyckelfigur i mänsklighetens tidiga underlag för att relatera till Skaparen. För judarna utgör han definitivt en referens för vilken utsaga om Gud som man bekänner sig till då man ofta förtydligar detta med beskrivningen "Abrahams Gud". Även om det inte är lika vanligt bland kristna och muslimer är det ändå helt korrekt att använda "Abrahams Gud" som definition för sin gudsbild också inom dessa religioner.

Hur Skaparen uppenbarade sig för Abraham beskrivs på olika sätt. Ibland "kom Herrens ord till Abraham i en syn". Vid ett tillfälle föll han i dvala. Vid tillfället då Abram fick sitt nya namn, "Abraham", uppenbarade sig Gud i en form som han kunde falla "ned på sitt ansikte" inför. En märklig berättelse är när Herren visade sig för Abraham i Mamres lund. I denna berättelse talas det synonymt om Herren (i bestämd form) och om tre män som besökte Abraham i hans tält. Det har spekulerats en del kring om denna berättelsen har med treenigheten att göra, men om man fortsätter att läsa verkar en troligare tolkning vara att två av männen var "änglar".

Oräkneliga är de människor som påstått sig ha fått uppenbarelser från Gud eller samtalat med änglar och de flesta av dessa vittnesbörd har gjort väldigt små avtryck i historien. Det kan givetvis ha varit helt nyckfulla omständigheter som fick Abrahams uppenbarelser från Gud att sätta så djupa spår i världshistorien (ända fram till våra dagar), men om man är på jakt efter eventuella tilltal från Skaparen känns Abraham som en god startpunkt. Med de senaste 7000 årens historia och de 3-4 miljarder som bekänner sig till hans Gud som facit känns Abrahams epitet "trons fader" ganska befogat.




Övriga genrer av Mattias Josephson
Läst 567 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2008-12-29 19:38



Bookmark and Share


  Bjarne Nordbö
I allt en mycket läsvärd stund du gav.
2008-12-30
  > Nästa text
< Föregående

Mattias Josephson
Mattias Josephson