Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Stryk stryk stryk

Jag fick syn på en poesihörna hos Dagens Nyheter: Diktdoktorn.

Läsare skickar in dikter och får förslag på vad som eventuellt kan göras för att förbättra dem.

Här är adressen: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3462&a=835664

De "diagnoser"  jag läste var formellt inte märkvärdiga, men de pekade på två saker som ofta behövs för att skapa bra poesi: koncentration på det väsentliga, samt strykningar. En dikt som är övertung av ord och övertydlig med hänvisningar behöver helt enkelt en redaktionell insats som heter stryk stryk stryk!

En del människor som skriver poesi har redan från början känslan för var fokus finns och vilka ord som räcker för att beskriva detta fokus. De är "naturbegåvningarna". Men även om man inte tillhör den lyckliga gruppen kan man öva upp förmågan, vässa sinnet till att uppfatta och ta bort det onödiga. 




Övriga genrer av Björn Nilsson VIP
Läst 333 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2009-02-04 17:01



Bookmark and Share


  vera gade VIP
ja just det..!
poeters.se är en bra doktorssida - våga uttnyttja den, även om det kan vara smärtsamt att gå till doktorn!
2009-02-04

  Jessica Ebbesson
Vilket bra tips! Ska gå in och se vad doktorn ordinerar..
2009-02-04
  > Nästa text
< Föregående

Björn Nilsson
Björn Nilsson VIP