Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Intellektets asketer

Här är vi alla asketer
fast inte på Buddhas vis.
Tak avvisar Regn här
Vägg avvisar vind
och vattnet rinner fritt här
och Mat står på Spis.

För här håller vi inte tron
Att själslig frid
kommer av kroppslig späkelse
och vi tror inte på strävan efter upplysning
emedan världen aldrig blir så skön
att våra ögon tål att se den klart
och människan blir aldrig så gudomlig
att hon tål lyssna på annan människas bön.

Här håller vi tron
Att själslig frid kommer av själslig späkelse
och enkla perspektiv.
Vi är intellektets asketer.
Vi avstår från helhetens sandkorn av lycka
och klippblock av bekymmer.
Vi klarar oss med minsta möjliga
av Kunskap och Känslor
att hålla själen vid liv.

En av våra få insikter
är den de stora intellektuella aldrig tycks ha nått
Att en människa är alltför liten
och en livstid alltför kort
för att sökandet efter Sanning och Mening
ska ha en mening i sig självt.




Fri vers av enjolive
Läst 482 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2009-06-28 21:54



Bookmark and Share


  cilax VIP
mycket bra, tankar, form, innehåll
2012-05-15
  > Nästa text
< Föregående

enjolive
enjolive