Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läste en blogg av schonfoto/Utsikten innifrån. Fastnade totalt i en del av texten...måste bara dela med mig av dessa funderingar... Bild:Min egen Källa:schonfoto.wordpress.com


Lånad text

Kan man tänka utan ord eller utan ett språk? Kan tanken hantera det ordlösa eller förutsätter tanken att det finns ett språk? Är det möjligt att bara tänka i bilder? Är bildtänkandet ett slags universellt tänkande som finns där innan språket och som är lika för alla?

Ludvig Wittgenstein sa att “det man inte kan tala om därom ska man tiga” och menade att vårt språks gräns stakade också ut vår tillvaros gräns, “Mitt språks gränser betyder min världs gränser” enligt Wittgenstein. Men hur är det med bilder - kan bilder kommunicera ordlöst och utan den friktion som språket utgör? Kan bilden ge oss metaforer för tankar som egentligen ligger utanför det rent språkliga? Är bildupplevelsen egentligen en kunskapsakt med dolda förtecken?

“Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”
- Esaias Tegnér




Fri vers av sulimaa
Läst 202 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2009-07-17 14:19



Bookmark and Share


  Suzy med punkterna
Tackar
2009-07-17

  Carola Bouvin
Här fastna jag rejält, så många tänkvärda rader. Tack för att du delar med dig.
2009-07-17

  Gunnar Odhner
Jag tror att bilden också är ett språk, att man måste utvidga begreppet språk till att omfatta alla tecken, t ex gester. Som Wittgenstein säger har vi också lärt oss att peka. Gesten kan ju mycket väl betyda 'se inte åt det hållet' eller något annat.
Tänka kan vi förmodligen inte göra utan språk. Är huvudräkning möjlig utan att vi har räknat "utanför huvudet"? Det är också en fråga som Wittgenstein ställer.
Något universellt tänkande tror inte jag på, Jungs arketyper t ex. Alla försök att säga 'sådan är människan' ser jag som misslyckanden. De som säger att 'människan är ett djur' har lärt sig det i skolan. De har knappast dragit den slutsatsen själva. Med det menar jag att vi är mer samhällsvarelser än vi tror, att t ex uppfattningen om biologin är grundad på historiskt/språkliga föreställningar. De är tecken. Och som Spinoza säger: Sanningen saknar tecken.
2009-07-17
  > Nästa text
< Föregående

sulimaa
sulimaa