Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Spänger 2



Mari skruvade loss muttrarna som höll en av trälådans sidor på plats och lyfte bort den. Inuti fanns brädor, stolpar, slägga, hammare, måttband, pennor, elsåg, slipmaskin, skruvdragare, hönsnät och en mängd askar med metallklamrar. Hon tog några av redskapen och fyllde behållarna i midjebältet med skruvar, spikar och nubb. Mari satte i gång dagens pass, det sista för veckan och det sista på Berge myr.
Tanken kring den mängd ekplankor som behövdes för projektet slog henne även denna gång, parallellt syftade de till att minimera slitaget på myren. I sinom tid skulle virket luckras upp, bli en del av våtmarkens förmultningsprocesser och återvända till naturen. Fram till dess skulle konstruktionen vara i regelbundet behov av underhåll. Av ungefär 1600 meter spänger var merparten lagda i en så gott som rät linje, rakt ut mot ön i myren. Ett par större trädbevuxna holmar liknade pontoner i landhavet och utgjorde mellanrum i spängernas sträckning, där den fasta marken stod att känna undertill.
Just avståndet var en aspekt här ute som Mari fann märklig och ganska svår att bedöma. Skogarna som omgav hela myren, liknade vid synranden på höger och vänster hand en sammanhängande och pytteliten, spetsig tandrad. Kunde det vara 900 meter dit? Två kilometer? Fyra? Avstånden här ute var stora, eller blev på något vis större än vanligt. Inte enbart när det gällde framkomligheten och tiden det tog att ta sig från punkt a till b. Hon hade lärt sig att en kilometer rätt ut i naturen var en respektingivande distans. Det räckte med att snava på en hal sten så kunde scenariot vara ett annat. Pockade vyerna på uppmärksamhet var det säkrast att stanna och ta in dem. Det gällde även på spängerna, trots att dessa erbjöd det jämnaste underlaget.
Mari hade fått samtliga stolpar på plats med släggan. Hon skulle inte behöva ägna sig åt några gymnastikpass i dag heller. De stolpar som stack upp längst bort var placerade strax intill ön. Förutom att detta utgjorde den tyngsta delen, var det också den som medförde den största koncentrationen och noggrannheten. Stolparna var grunden, de skulle bära hela spången. Mellan varje stolppar, från den ena sidan till den andra, monterade hon bärlinorna som mätte knappt två meter i bredd. Sedan var det reglarnas tur. Tre stycken vilandes ovanpå bärlinorna, längs med spången. Drygt en timme senare hade det blivit tid för lunch. Hon slog sig ner på den nygjorda träytan.
Mari tog fram en termos med vatten och matlådan. Den innehöll den ugnsbakade sejen med honungssenap och dill, potatisgratängen och legymkompotten. En grupp gulsparvar vispade förbi. Mari vred huvudet uppåt. Molnen bommade fortfarande igen skyn. Solen gömde sig någonstans där bakom. Temperaturen var behaglig, vinden likaså. Väderleken hade varit i princip identisk varje dag det senaste halvåret. Det var mitten av oktober, men det kunde lika gärna varit maj eller juni. Sommaren hade varit genomgående småkall och mulen, något Mari kände sig mycket tacksam för. Hon ville inte föreställa sig en gassande sol här ute i ett område med skral tillgång på skuggiga partier.
Efter kaffet och chokladbiten kunde hon på allvar känna att målet var nära. Resterande delen in till ön skulle förses med diagonalbrädor, kantplankor och 90 däckplankor. Och hönsnät. Det mer monotona hantverket tog vid, men minuterna gick ändå fort. Decimeter för decimeter avverkades och gapet mellan ön och spången blev med elverktygens assistans mindre och mindre. Fem timmar senare lade Mari den sista brädan på plats. Hon rullade ut änden av hönsnätet och fäste det ovanpå.
Mari reste sig från positionen på knä och blickade bakom sig. Det liknade en navelsträng i trä och metall. Hon lämnade spången och klev i land på ön. Låga buskage växte närmast myren. Därefter kom träden som hon den senaste tiden siktat tydligast. Växtligheten avtog med öns lutning, upp mot dess mitt. Mari rörde sig till krönet och en ny vy kavlades ut, ett panorama över myren bortom ön. När hon sänkte blicken fick hon syn på en samling bellis som klädde jorden på toppen. På ena sidan om den fanns ett smalt snöre av nött underlag. Mari följde stigen neråt som löpte i en vid halvcirkel tillbaka. Men hon tappade orienteringen för en sekund när hon nådde platsen där stigen upphörde i vegetationen. Hon rundade porsen och upptäckte till sin förvåning att hon befann sig i närheten av spängerna igen. Hon stegade försiktigt ut på myren, bredvid den långsträckta konstruktionen. Mari vred huvudet några gånger i båda riktningarna och drog ett djupt andetag. En kvart senare hördes ett svagt men konstant ljud. Snart växte smattret och överröstade allt annat. Georg var på inflygning. Hon såg honom vinka i helikopterns fönster. Därifrån syntes det hela extra väl. Spängerna i landhavet. Förbindelsen var på plats.





Fri vers av DavidM VIP
Läst 279 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2020-06-30 18:49



Bookmark and Share


    Peter Söderqvist
Otroligt välskriven text. Detaljerna lyfter texten.
Jag håller också med Jenny.
2020-10-16

  Nils-Robert
Håller med Jenny
2020-07-04

    ej medlem längre
Jag tycker om tonen i den här texten och hur du med vetenskapsmannens blick för språket lyfter fram dess exakthet och detaljer, låter beskrivningar leda berättelsen och karaktärerna långsamt framåt. I all sin utförlighet får jag känslan av att detta är början på en längre text. Det vore spännande att få läsa mer.
2020-07-03

  Rublev
Din text får mig att minnas Robert Bressons filmer, där hans fokus ligger på att skildrar huvudpersonerna, vad händerna gör, vad ansikten uttrycker. Han gör det långsamt, metodiskt. Ibland känns det nästan outhärdligt, men så glimmar det till... Därför drabbar hans filmer (särskilt de svart-vita) på ett speciellt sätt.

Du låter oss komma nära Mari. Den inre dialogen fångar. Jag upplever ibland en slutenhet, till och med en slags instängdhet. Det är intressant, eftersom Mari befinner sig i ett vidsträckt myrlandskap. Men just därför att texten till största delen skildrar hennes lugna resonerande och filosoferande, så blir jag som läsare lättare uppmärksam på gläntor och öppningar. T. ex. denna lilla notering: ”En grupp gulsparvar vispade förbi.” Och så påminns jag vad som är väsentligt i livet: Att vara lyhörd, att andas, att dela smått och stort med de jag möter.
2020-07-01

  Fredrik Axelsson
Började med att ögna igenom del 1 för att få ett avstamp till texten, sedan har jag både läst den, lagt den åt sidan för att sedan göra en omläsning. Jag ser att den ligger under kategorin fri vers just nu.

Berättelsen är mycket detaljrik och välskriven om Maris hårda arbete från start till färdig förbindelse. Det andas en optimism att få konstruera fram en helhet och helikopterperspektivet på slutet målar fram just detta likt en tavla.

Vid första läsningen hakade jag upp mig på hönsnätets betydelse, men insåg att det förmodligen handlar om ett halkskydd. Arbetet och de små händelserna gestaltas väl, miljön är hela tiden närvarande runt alla beskrivningar. Jag kan sakna en dialog eller en fördjupad tankebana i den här korta kompositionen, textens tempus inbjuder till det på flera ställen.

Det är en god läsupplevelse som flyter på bra. Känslan blir att komma nära något riktigt "levande". Även lunchen verkade så god och välbehövlig att den distraherade på ett positivt sätt, mitt i allt :)
Slutet väcker till eftertanke; som att texten vill säga något mer som jag som läsare har missat. Det är för övrigt ett lyckat kapitelavslut och jag lämnas med fler frågor och en vilja att läsa fler kapitel för att ledas djupare in i både personteckning och överraskningar.
2020-07-01
  > Nästa text
< Föregående

DavidM
DavidM VIP