Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

Grubbelmia


Female icon från Linköping


Dagbok

Dagbok - November 2009

« Tillbaka till dagböcker

Fredag den 20 November 2009

Änglar utan vingarSakta fylls salen med folk. Kyrkan rymmer plötsligt många fler än på söndagens gudstjänster. Den kände journalisten Göran Skytte är här för att tala om sin omvändelse. Själv funderar jag på om jag omvänt mig, och i så fall när…


Känner mig ovanligt splittrad inför denna bloggpost. Ska jag skriva om mina lesbiska vänners fantastiska insats när jag mådde dåligt, eller kanske om den inspirerande föreläsare som jag hörde på jobbet i går (http://markmedia.blogs.com ). Han menar att sociala medier kommer att förändra människans vara på samma sätt som industrirevolutionen gjorde.


Stannar dock vid upplevelsen med Skytte. Han berättade om sin väg från ateist till gudstroende. Han efterlyser att vi pratar mer om synd, och då inte mord och annat grovt utan vardagssynderna som vi alla kämpar med. Skytte sa att vi har gått från ena diket till det andra.


För ett antal år sedan pratade vi kristna för mycket om synd, men nu vågar vi inte nämna det alls. Problemet menade Skytte, är att om vi inte pratar om synd så behövs heller ingen nåd. Och om människan inte behöver nåd, behöver hon inte heller gud eller förlåtelsen.


Göran Skyttes jobbigaste vardagssynd är högmod, säger han. Jag vet direkt vilken som är min. Under exakt en och en halv timme håller Skytte sin publik trollbunden.


Så vad kan vi då lära av detta? Rannsaka dig själv om vilka dina vardagssynder är, ta dem till gud och gå sedan vidare…


För cirka ett år sedan köpte jag en mycket fin ängelstaty. Har sedan satt den på en framstående plats i hallen. Nästan alla våra besökare beundrar den. Det jobbiga är att den nu tappat sina vingar. Jag har desperat försökt att limma på dem igen, men det funkar inte.


Ängeln utan vingar är fortfarande vacker, där hon sitter på sin sten. Och själv blir jag glad när jag ser henne. Jag vet inte exakt när jag omvände mig (som Skytte säger). Men det jag verkligen vet är att jag misslyckats med att leva det helgonliv, jag en gång drömde om. Kanske kan vi alla, likt min änglastaty i hallen – utsråla skönhet utan vingar?


/Grubbelmia.se
Onsdag den 4 November 2009

Död åt döden...Alla helgons helg har just passerat. Vilken vacker syn med alla brinnande ljus. Varför besöker bara ett av hans 18 barn graven?


Ja, nu just i år – har två av mina tre dödsfiranden, råkat inträffa samtidigt mot min vilja (du anar inte vilken bok jag skulle kunna skriva om detta)…


Förra helgen besökte jag min adoptivfars senaste vila på ”Norra Begravningsplatsen” i Stockholm, och än i dag grubblar jag över mina vänners och kollegors amerikanska spökpartyn…


El dia de los muertos i Mexiko (som är mitt tredje dödsgrubbleri), förtjänar en helt egen blogg (för alla er alla som vill dyka in i – och supa er fulla av dödens och religionens hederskultur).


För att inte bli för tungsint vill jag dela till er, vad en vän på jobbet sa här om dagen:


”Du dör bara en dag – alla andra dagar ska du leva.”


Jag  tyckte att det lät smart…


Läser just nu boken ”En fri röst” som på många sätt pekar på hur religionen förslavar och dödar människor. Är kluven inför denna spännande läsning, och försöker sätta den i relation till min egen religion (kristendomen) som jag upplever som friare.


Gick med mina dödsgrubblerier till nya tandläkaren i dag. Märkligt nog stördes jag ovanligt mycket av en högljudd grå herre i väntrummet.


Länge undvek jag hans blick. Sedan såg jag på honom. Dödens blick…


”Är du Heiki”, frågade jag (utan att vilja veta).


Han svarade: ”Ja, och vem är du?”


”Prästens dotter, du vet – han som dog… . Tore Forslunds adopterade dotter, är jag”.


”Du menar prästen i Bro, undrar Heiki – han som fick cancer i prostatan, det har jag med – de kan inte behandla den. Det känns inte bra, jag lever inte länge till”.


”Kommer du  att dö snart”, undrar jag?


”Du ser annorlunda ut nu , än för tjugo år sedan”, säger Heiki.


”Det händer mycket, du ser ganska pigg ut efter omständigheterna, ” viskar jag…


Känner mig trött och tung. Den den fråga som stannar kvar denna gång är dock:


Du dör en dag, men….


Vad gör du med de dagar du lever?


/Grubbbelmia.se
 

2010

mars (1)
februari (1)

2009

november (2)
oktober (3)
september (5)
augusti (4)
juli (3)