Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag känner Bergling


Jag känner Bergling, Stig Bergling alltså, ja eller i alla fall en sån själ som han… som den beskrivs i filmen om Bergling.

”Han talde med högre officerare och ibland de av samma grad, de som var under gav han bara order och nedlät sej inte att se dom som nåt annat än mindre vetandeoch mindre värda”
”Första gången jag såg honom så satt han i Afrika på en stol, mitt på en öppen plats och bara gav order till alla andra”

En sån, exakt en sån, känner jag, han ger order, och säger sen att ”han gjort det och det” eller möjligen nån gång vi har….

Slickar uppåt, sparkar neråt är också hans paroll… brun på tungan jämt, att kyssa en sån måste vara som att kyssa dyngstan. Urtypen till de som för 80 år sedan stod med uppsträckt arm och skrek ”ZIEG” samt efternamnet till det… han ser t o m ut som en sån… en Bergling själ…

De finns en likhet till, han säljer ut allt, om han kan tjäna på det, om lögnerna var grodor så skulle det formligen hoppa 100-tals såna ut när han öppnar dörren till hytten… ”grodornas rike” är i hytten på hans buss, bildligt talat… en Berling själ…




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 148 gånger
Publicerad 2009-10-25 19:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO