Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Harry hade varit med, men vad trodde han om framtiden


Harry Martinsson skriver


Harry Martinsson skriver
Om Ferdinands mord 1914
Om en kvinna som gråter
Och konstaterar att ”nu blir det krig”
”i hela världen”

han skrev det 1971…
DÅ när det kalla kriget höll på att ta slut
DÅ när Ronald Reagen ännu bara var guvernör
DÅ skrev det som om de ”aldrig skulle hända igen”
Sen fick han nobelpriset
Denna Martinsson 1974

Ett av de pris han fick
Men han hade varit med om tiden
Runt första världskriget
Tiden runt detta… svälten
Rapporterna och tragiken
Rädslan

Sen kom 80 talet
Martinsson fanns inte kvar
Han tog troligen sitt eget liv efter att sjukdomen
Blev honom övermäktig
Och Reagan kom. Reagan som tyckte att man kunde
Göra en stor parkeringsplats av Vietnamn
Reagan som skämtade om att ”avskjuta missiler”
När han trodde att kameror och mickar var avslagna

Sen kom det igen, Kriget
Kriget i Serbien, Kroatien m m
På liknade sätt som 1914, även om utlösande faktorn
Inte var detsamma men det blev
Detsamma, fast nu var staten Jugoslavien
Ett hörn av världen bara så det höll sej där
Trots Reagan, trots Andropov och andra..

Martinsson vände sej nog i sin grav
Och log kanske lite bissart över människan
Denna envisa djävla människa som inte lär sej nåt
Då var det krig igen och människor dog
Man bombade bibliotek för att förstöra kulturen
Ruskigt de med människor dör, vidrigt
Kulturen dör, en bit av människor i framtiden
Dör med detta…

Och Martinsson sörjer
I sin grav, över att han hade rätt
Det är inte alltid roligt att så ofta
Ha rätt….




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 221 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-11-19 01:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO