Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Striden om anden


Striden om anden
Andens strid
Finns anden kvar
Andens existens

Vissa anser att anden alltid finns
Till de som tror
Och bland en del måste man tro rätt
Som dom t ex
Prästerna ansåg att de kunde
De hade fått det i sin bildning
De sa att Petrus hade klappat sin efterträdare på huvet
Och han i sin tur, nästa i huvet
Och vidare till biskopar
Som klappar präster…
Som klappar andra präster….
De har t o m ett namn för ”klappandet”

De kallar sån som ironiserar ”huvudklapparna”
Som t ex jag, nu
För ”heretiker” eller ”skändare” ibland ”otrogna”
Eller ”villolärare” kärt barn…..
Ja en gång i tiden så uteslöts man ur kyrkan
”som straff” för de otrogna, ”heretikerna”
Och de som inte trodde som kyrkan fick
Andra straff.
Staten, Kyrkan och kapitalet
Plågade folk
”Fribaptisterna” som döpte sej för sin tros skull
sattes i fängelse, bl a i Falun
För att de ville döpa sej bibliskt
Och prästerna ansåg att ingen kunde predika
Utan att ha fått denna fantasiska ”klapp på huvet”
Som de pysslat med i nu 1000 tals år….

Men kyrkan nöjde sej inte med uteslutningar
Och fängelse
Man förföljde, man uppviglade folk
Man försökte få människor att pina de ”otrogna”
Heretikerna…
Helst skulle de dö
Eller fördrivas
Från Europa for det 100 000 tals
Troende av ”fel sort” enligt prästerna

Det mesta av det de fördrevs för är sånt som de tagit fram
Av ”egna huven” man säger sej tro på Bibeln
Men man har aldrig bannlyst andra som sagt sej kristna
Med bibliskt stöd, bara sina egna tolkningar
LIKA LUDDIGT SOM sin ”klapp på huvet” tradition…
De flesta har hamnat i kyrkans onåd, för att de tar tron på mer allvar
Än vad kyrkan gör….
Det säger en hel del, om en kyrka….
Som säger sej ha ”Biblisk grund”

Men ”grund” kan ha flera betydelser
Grund kan t ex vara ”ickedjup”
Det ligger nog närmare sanningen
Andligheten är grund
Deras egna påhitt är viktigare
och dörmed grundare




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 99 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-01-22 06:44



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO