Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Svensk kolonialism



LAMCO, Liberian American Swedish Mining Company, liberianskt-amerikanskt-svenskt gruvföretag som bröt järnmalm i norra Liberia vid Nimbamassivet. Bolaget ägdes till 37,5 % av svenska Gränges-koncernen. Många svenskar arbetade där under 1960-1980-talet. Gränges avslutade sitt engagemang i Lamco 1983, och 1989 lades gruvdriften ned.


Såg en film från 1966 kallad ” Svart vecka i Nimba ”

Svensk dokumentär från 1966. En av Sveriges Televisions mest omdiskuterade dokumentärer handlade om det delvis svenskägda gruvföretaget Lamcos verksamhet i Liberia. Omkring 15 000 svenskar arbetade för Lamco och projektet framhölls som ett framgångsrikt exempel på u-landssamarbete. Men i filmen "Svart vecka i Nimba" fick de svenska tv-tittarna se en helt annan sida. Filmen bröt mot den konventionella Afrikaskildringen och svenskarna i Liberia framställdes som kolonialtidens arvtagare.

-----------------------------------------------

Detta hände när Erlander var statsminister, alla som är 45 eller över, minns Erlander, både som statsman ”landsfader” och, socialdemokrat. Under hans tid och hans regeringar med Palme, Ingvar Carlsson m fl inblandade fanns de företag som var en blandning av ”statar husbondar” slavägare och rena fashisterna. Man använde dessutom den militär som ”ordningsmän” man sparkade folk som ”misstänktes” vilja vara ”troublemakers”.

Man sparkade och vräkte med omedelbar verkan, dessa… Deras månadslön var c:a 72 kr, och en säck ris kostade 50 kr… de hade alltså 22 kr kvar att ”leva för”, men de sparkades och vräktes… Det får ”Ådalen 31” att förblekna, att helt förblekna, där statens och LAMCOS åtgärder var dödsstraff för t ex ”arbetstagar åtgärder” som strejker och liknande, som kallades ”illegala”. Vräkning skedde med vapenbärande militärers hjälp…

Vad är ”illegalt”, att en månadslön inte räcker till mer än en säck ris?
Vad är illegalt, strejk?
Vad är illegalt, att riskera dödsstraff för strejk?

Det skedde i Liberia, 1966, men långt innan, och långt efter så utnyttjades dessa arbetare, av ett svenskt företag, i Afrika. De betedde sej som rena kolonialistsvin, de var helt utan hämningar uppenbarligen och helt utan både etik och moral. Man ville tjäna pengar till ”vilket pris som helst”….

”projektet framhölls som ett framgångsrikt exempel på u-landssamarbete”
Erlander, Palme, Carlsson, Gjeijer m fl i regeringen… utan att reagera…
Helèn, Holmberg, Hjalmarsson, Fälldin, Bohman m fl satt i opposition, men inte heller de, reagerade… Över den svenska "kolonoialtiden" i Liberia… som inte slutade förrän 1984 men dokumenterades 1966, i en dokumentär… ”Ådalen 31 VAD ÄR DET mot övervåldet i Liberia, där inte en människas liv var mer värt än en spottstyver” Där 15 000 svenskar, var med och förtryckte Liberianerna….
och då "är det ingen hemlighet"




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 536 gånger
Publicerad 2009-12-03 07:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO