Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tottes juläventyr fortsätter.......


"TOTTES JUL - LUCKA 17 - Julander !"

En lägenhet i Tottes trappuppgång hade stått tom länge, men idag hörde Totte ljud från lägenheten, som låg rakt ovanför hans egen , det kördes pallyftare, det smälldes i dörrar, hissen var upptagen hela tiden . Och utanför stod en stor flyttbil . Totte gick ner för trapporna och tittade på förteckningen med namn på hyresgäster som fann på bottenvåningen, en inglasad lista med alla hyresgästers namn och lägenhetsnummer på . Totte kollade på våning fem
och den lägenhet som varit tom , rakt ovanför hans egen . Totte fnittrade till :
"Julander", var namnet på den nye grannen !
Dagen gick och Totte, som inte var blyg av sig, beslöt att titta in hos nye grannen, på en blixtvisit, bara ! Han gick upp en våning och, jodå, det stod, redan "Julander" på brevlådeinkastet ! Totte ringde på , det dröjde lite, sedan öppnades dörren .Totte spärrade upp ögonen, skrek till och ryggade bakåt !
Framför honom stod............ en Jultomte ! - Och vad ville Du då ?, sade den tomteklädde mannen , med långt , äkta (?) vitt skägg och alla de attribut som var typiska för Jultomten . - JJo, bbara hhhälsa Dddig VVälkommen till Julgatan 44 ! stammade Totte fram . -Just, hehe, passande adress för mig, eller hur, hehe, tack för det, vad heter du då, stig på och ta en kopp kaffe, vet ja´, lite stökigt är det, förståss, flytta in i da´ju ! sa´Julander med myndig basröst ,spöklikt lik den Riktiga Jultomten . -Jjja, tack , sa´Totte . Det fanns köksstolar och ett köksbord framtagna så de satte sig där, i köket, Totte fick hett kaffe med lussekatter och pepparkakor .Julander, som hette Julle (!) i förnamn, visade sig vara en riktigt trevlig kille och han jobbade som just jultomte nu, skägget var äkta, så "yrkesdräkten" hade han, delvis, gratis .
Julle berättade för Totte att Julles far, farfar och farfarsfar , alla hade provat på och jobbat som jultomtar åt handeln, Frälsis, Röda Korset, Kyrkorna m fl . Julles farfarsfar, Julius, var en av Sveriges första Anställda Jultomtar . Och efternamnet hade Julius tagit , inspirerad av sitt decemberjobb varje år .
Annars jobbade Julle som vaktmästare på Frälsningsarmén sedan många år tillbaka . Efter en mycket trivsam timme hos Julle (som Totte, givetvis, bjöd ner på fika också) så återgick Totte till hemsysslorna igen .
Luckord nr 17: " En Tomtejobbare ger ALDRIG julklappar åt aktiva Mobbare !"

-----




Prosa (Fabel/Saga) av Mats Henricson
Läst 396 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2009-12-17 11:27



Bookmark and Share


  aol
suverän läsning, bravo blev som fängslad så bra du kan få till det, applåder,
2009-12-17
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska