Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den svarta döden.

I mitten av 1300-talet kom pesten till Sverige.
Den kom från Norge, som fick den med ett redlöst skepp
från England som drev iland. Född var den ursprungligen
i Kina och skulle komma att hemsöka och förhärja Europa.

Det fanns tre pester: Böld, blod, lung. Man kunde
överleva den första, de andra dödade. Dödade
var tredje. Alla som blev smittade.

Urskiljningslöst.

Stelhet, frusenhet....

5 dygn.

Man skyllde Svartråttan, Rattus Rattus,
att vara den stora dödens främste skyldige.
Men den var dess värd. Den stora döden
fanns i den lilla som red uppå.


1350 trotsade man många förbud i Sverige, levde medan tid fanns.

Levde loppan helt enkelt.

Som vi säger idag.




Fri vers av DerMond
Läst 392 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-01-22 23:35



Bookmark and Share


  DerMond
Varsågod! *ler*
2010-01-23

  Jan Simonsson
Tack för en effektiv och fyndig historielektion, med tentakler in i vår tid och framtiden.
2010-01-22
  > Nästa text
< Föregående

DerMond
DerMond