Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
http://www.youtube.com/watch?v=CpP_FnGns0o


Angående stolthet i fråga om sportslig, nationell framgång...


Det är lustigt hur idrott förbrödrar, är det en enad stolthet över de nationella idealens framgång och på så sätt en manifestation av jaget. Eller är det helt enkelt så att den patriotiska tanken är en illusion? Om var individ är unik, vad finns då att vara stolt över? Vi är inte alla klonade av vår gängse socialisation ändå gläds många som om dom som individer har uppnått något. Jag håller på den sämre, gläds med någon som lyckats genom strapatser av träning o ansträngning, önskar framgång för de sämre lottade. Men nationell stolthet är bara ytterliggare hjärntvätt i grupptänkets tecken. Ibland är det bara fråga om semantik dock, men om det är frågan bör vi reflektera över hur vi definierar stolthet. Så heja Chile, la Roja culiaos i sommar. Men stolt över att vara chilenare för den saken, nej tack! Min etnicitet är bara en del av mitt jag, stolthet torde vara produkten av individuell framgång i livet, på det som vi har gett ett värde och inte av något som är kollektivt uppnått utan vår inverkan.

To me pride should be reserved for something you achieved or attain on your own, not something that happens by accident of birth

Citat, George Carlin 1937-2008




Övriga genrer (Essä/Recension) av Eduardo
Läst 588 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-02-25 14:32



Bookmark and Share


  Carola Zettergren
Mycket tänkvärt, själv begriper jag mig varken på patriotism eller tävlingsinstinkt, men båda egenskaperna värderas högt, högre än allt annat.. inte konstigt alls att det kan bli riktigt otäckt när det skapas vissa grupperingar.... det är verkligen något att reflektera över! Applåder!!!
2010-03-01

  Eduardo
yes... mkt vist! dessa distraherande homogeniserande krafter är d få som reflekterar kring... :-)
2010-03-01

  Robert Almgren VIP
Instämmer, jag har själv tillhört en sådan skara som väljer "ett lag" och identifierar mig med det, något som tog mig många år att lämna och ett misstag som jag fortfarande inte förlikat mig med. Om en svensk begår ett brott så gör inte det mig sämre på samma sätt som en bedrift utförd av en svensk inte gör mig bättre. Egot är en mästare i förklädnader, många tror att dom kan undgå egot genom dyrkan av något eller någon, men i själva verket har egot bara antagit en ny form som utger sig för att vara osjälvisk men som egentligen bara är en överenskommelse mellan flera individer om att vara själviska tillsammans! Bra text!
2010-02-28
  > Nästa text
< Föregående

Eduardo
Eduardo

Mina favoriter
Kärleken
Underliv kreativ