Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Text: Zacharias Topelius 1865 Musik: Martin Wegelius


Karin Månsdotters vaggvisa för Erik XIV

Min barndom var fylld av visor och musik. I kväll ringer denna vackra vaggsång i mitt öra, som jag hör min mamma sjunga.
Topelius lär ha inspirerats till dikten av Erik Johan Löfgrens tavla "Erik XIV och Karin Månsdotter" från 1863. Kung Erik beskrivs ju här som olycklig och förvirrad av all förföljelse från sin egen familj och i behov av tröst från liten Karin.


"1.
Sov du stormiga hjärta, sov!
Sov i mitt lugna sköte.
Tyst omkring mig är skogens hov,
eken susar Guds allmaktslov.
Sov i mitt sköte dagen till möte!
Gud allena är ljus men världen är natt.

2.
Sov, som förr vid din moders barm!
Sov på din fallna krona!
Höghet kyler och guld gör arm,
kärlek ensam är rik och varm!
Sov på din krona, Gud kan försona,
Gud allena är ren men vi gå i synd.

3.
Sveriges rike är nu din famn.
Sov i ditt kungarike!
Hat går vilse, men tro ger hamn,
sov välsignad i Herrens namn!
Sov till Guds rike, sorgerna vike!
Gud allena är hög men vi äro stoft."




Bunden vers av walborg
Läst 1657 gånger och applåderad av 13 personer
Publicerad 2010-03-13 19:46



Bookmark and Share


  Miss Mod
Tack för detta, väcker minnen.
2010-03-21

  Bibbi VIP
Som otroligt fascinerad av Erik XIV och Karin Månsdotters fantasiskt spännande men tragiska historia finner jag denna sång oerhört vacker.

Applåd!
2010-03-16

  Suzy med punkterna
Vackert att be det stormiga hjärtat somna för vila......
2010-03-14

  Eaglemountains VIP
Mycket vacker sång. Min far sjöng ofta en sång under min uppväxt, som jag själv har uppträtt med många gånger, en sång just av Zacharias Topelius som han gav ut runt 1870.
Den känner Du väl även till "På Roines strand"

Tack för denna vackra text och sång! APPLÅD!
2010-03-14

  mare VIP
Mycket fin sång !
2010-03-14
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg