Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Konsekvenser (Bjästa men också en sorts långfredag)


Man ställde sig upp som en enda man
och skrek ut att nån måste dödas
En syndabock var det vår mänsklighet fann
när hämnden var redo att födas
ur skräck och förtryck men i frihetens namn
en piska att lägga i folkhopens famn

Och offret man såg, en oskyldigt dömd
en flicka som sagt det hon visste
fick sitta som horan, föraktad och gömd
ett liv i en oskuld hon miste
för pöbeln som måste, i rättfärdig makt
ge piskan sin rätt att för saken gå vakt

Men ve den som tog, den rätten i hand
att straffa den synd som blev renad
Han såg sig bli skriven, och suddad i sand
ett ord och hans själ blev förstenad
Så verkar en kärlek, i livskraftig mull
när piskan får vina för frihetens skull






Bunden vers (Rim) av halmstrå
Läst 773 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-04-03 11:31



Bookmark and Share


    papillon
Verstekniskt samma bravur som man vant sig vid, manliga och kvinnliga rim där de skall vara, alla rim otvugna ,infogade i en konsekvent rytm, ett eget versmått, korrekta, väl passande till dikten som skulle kunna varit en bitande elegant dagsvers i någon av västernorrlands dagstidningar - men det är något annat i dikten som får mig att läsa den om och om igen, den sprider en oro i min
själ, hela tiden ekar jesusordet :"den av eder som är utan skuld, kaste första stenen" Resten av de så kallade jesusorden tror jag inte mer än jämt på men den här meningen, den är så infamt listig, den räddae livet på en ung kvinna, den förhindrar et uttbrott av kollektivt dödligt våld och den får de presumtiva mördarna att lomma hem under nyttiga funderingsr :vad var det vi egentligen tänkte göra...................
2010-04-04

  korpfjäder
ja nog finns något av skärtorsdag och långfredag i verkligheten...
och det är din styrka, att kunna uttrycka det i meter...
2010-04-03
  > Nästa text
< Föregående

halmstrå
halmstrå