Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

därför det heter o-lik?




olik = udda = ickedöd = levande unikum av upplevelse

 

det är att se olikheten
som betyder nåt

jämförelsen

olikhetens motsats
likheten
mynnar ut i ojämförbara upplevelser
utan värdekänning

livlöshet
det kallas likgiltighet

hur se nåt utöver när allt är lika
hur känna nåt extra när inget finns att jämföra med

fram för olikheter
ju fler desto bättre

så får vi betydelsen tillbaka
av meningen med livet

känslan att livet är värt
och där känslan är utstickande
unik

hur annars hitta den
någon som vet

är det därför vi söker fel
hos andra
eller inom oss

för att alls känna livets mening
om än på ett bissart sätt

I harmoni sker inga mirakler

men dom syns

vi behöver harmonin för att se det

som skapades ur kaos

ur olikheterna



Inte med orättvisor
som blir när olikhetsvärderingen
vänder åt galet håll
mäts i materia eller fakta

blir ful i kanten eller hämndgirig

men likheten bär tyvärr inte
på nya skott
och lika barn leka bäst
endast där leken förblir lek

Olik är ordet för livskänsla
olik alla och allt det andra
i jämförelse

en känsla som förändras
av mycket små påverkningar
om ögonen är lika små

så kisa när världen är grå

därför är vi nog så rädda att komma vilse
och flockar in oss i än det ena
än det andra

paradoxen i att skapa jämvikt
för att endast sträva efter
nåt som sticker ut och väcker ens livs mening

som verklighet

behövs det yttre bevis
för inre tro
tror jag inte på den tron

men känner jag skillnaden
effekten verkan och förändringen


då är livet värt att leva

i eget tempel byggt på egna bron

en våg av bu och bä
gör mig lycklig som få

det kan gudarna skriva rim uppå

 

 




Fri vers av Pot Pourri
Läst 104 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-06-08 10:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Pot Pourri
Pot Pourri