Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
I dessa dagar är det stranden som gäller, dagligen åker jag med grabben och hans polare till någon av kommunens flertaliga badplatser, idag hörde jag intressanta samtal .......


Hört på stranden...

Jag slog mig ner, likt tjuren Ferdinand, på min vanliga skuggiga plats under ett stort lövträd i den mest centrala badplatsen i kommunen, Vilsta ..Spände upp solstolen, tog en god bok och slog mig ner .Knappt hade jag satt mig tillrätta när ett halvdussin invandrarungdomar (irakiska,från Fröslundaområdet i kommunen) slog sig ned alldeles intill mig. De var glada och stojade och talade, faktiskt, svenska hela tiden, lite "rådbråkad"(¤), men helt OK ! Lite ovanligt, jag frapperades över detta . I Skiftinge ,där jag bor , talas det, oftast, irakiska när ungdomarna strålar samman . Och samtalsämnena var de vanliga, precis som de som svenska ungdomar brukar ägna sig åt, lite fräcka skämt mot tjejerna , lite utrikespolitik , vanligt vardagssnack. Min nyfikenhet var väckt så jag frågade ungdomarna om de var födda i Sverige. Det visade sig att samtliga (de var mellan 14 och 19 år), mycket riktigt var födda och uppväxta här i vårt land . De var trevliga och bjöd in mig på att röka vattenpipa med dem (vilket jag,först, tackade ja till, men avstod sedan efter närmare eftertanke, fick höra att det var ganska starkt) . En av ungdomarna t o m frågade om de störde mig och om de skulle flytta en bit ! Hur många svenska ungdomar (grabbar) skulle frågat det ? Därifrån får man mest höra :"Dra, gubbdjävel !"
Denna trevliga timme gjorde att jag fick ett gott hopp om framtiden och dessa ungdomars möjligheter i vårt land ! De var så optimistiska, inga fula ord, inga svordomar (ok, någon enstaka) och livsglädje hos allihop !

(¤)="Rådbråkad" :Ungefär,svenska med liten brytning....

---




Fri vers av Mats Henricson
Läst 173 gånger
Publicerad 2010-07-15 19:21



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska