Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det finns dom som märks, som gör intryck och en del, ja i alla fall nån, lämnar inte bara spår...


Det kom en man


Det kom en man, han ifrågasatte en massa… han ifrågasatte lagar, varför fanns de, vad var de till för? Han ifrågasatte hur man kunde låta lagen väga över, människan… han ifrågasatte varför man kunde döma en kvinna till döden för äktenskapsbrott… kanske skrev han ”var är mannen” när han böjde sej ner, då, när de anklagade henne. DE ville stena henne, för lagen sa så, men de funderade inte över varför lagen sa så… eller vad som orsakat hennes brott?

De ville ”bara” stena henne, för steningens skull, för att skrämma andra, visa sin makt, visa hur goda ”de” var. Men vem kan kallas god, som stenar andra, av en anledning som egentligen inte har med dom att göra..

Men mannen dömdes till döden, som uppviglare, som en hjälte egentligen eftersom, alla judar hatade romarna men, då anklagade man honom för att sätta sej upp mot kejsaren och Rom. Nåt som de alla ville göra… men inte vågade...

Så dömdes han, ja till döden, för uppvigling av de som ville uppvigla, av de som ville göra uppror, de som inte önskade annat än ett fritt land, de som uppenbarligen inte begrep, vad de gjorde.
Men han dömdes och det av Europeèr, judar anklagade men Rom, dödade honom, så märkligt att judar i alla år anklagats för det justitiemordet… ännu i våra dagar kan man höra dessa anklagelser. Men judarna hade själva inte den makten, den var Roms.

Och till råga på allt, så småningom blev Rom ”högsätet” för hans efterföljares ledare, men det var då långt efter, att man sluta följa…. Det var då man hamnat i samma sits igen, när lagen blivit mer än människan. Då när tron inte var en del eller ens frivlillig, den var påtvingad, och det viktiga var inte hjärtat utan var man lämnade sina pengar och sin vördnad, respekt. Barn bestals på sina arv, av kyrkan, släkter fördrevs, av kyrkan, så småningom så kunde man ”köpa syndernas förlåtelse” i form av brev. Tanken var väl att man skulle köpa sig fri, från skärseld och pina, som om, nån människa kan lova det…
Som om det ö h t finns nån grund, för detta mänskliga påfund, "skärseld".

Så hade människan åter lyckats återföra, den kristna tanken, från tro och godhet och ärlighet till ett enda förtvivlat jagande efter gärningars frälsning och vissa människor ekonomiska (och andra) utnyttjande av situationen….

Det kom en man, han ifrågasatte en massa… han ifrågasatte lagar, varför fanns de, vad var de till för? Han ifrågasatte hur man kunde låta lagen väga över, människan…
OM han kom igen, idag, vad skulle han då säga?




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 183 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-08-17 13:18



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO