Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Författarens frihet

 

det finns alltid en händelse bakom allt jag skriver
en situation en människa ett möte
en korsbefruktning
eller
en bild uppstigen ur hjärnans källarvalv
när jag avlyssnat en dialog
eller
inandad i en sval skuggig skog
eller
fångad från bilen
scenerier som rusade förbi rutorna en morgon
en kväll en natt

jag kisar
så som jag kan göra mot duken när jag målar
för att begränsa detaljrikedomen
och renodla motivet

de som figurerar vet ingenting
ibland bakar jag ihop ett diktjag av två
tre eller flera
de skulle protestera
kalla det övergrepp men allt är sant
det vill säga att det har existerat
i någon form
det som inte existerar går inte att föreställa sig
men det tål att tänka på

själv går jag inte heller fri från gestaltning
ibland hör jag en enfaldig flickröst
som ställer aningslösa frågor
sådana jag skäms för
men:
kill your darlings!
på så sätt är jag fri

jag är min egen creator och curator
här i mitt universum
allt är sant
men det har kanske inte så mycket med livet att göra
så som det faktiskt ter sig

det skulle knappast duga som dikt





Fri vers av Måna N. Berger
Läst 260 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2010-09-11 02:30



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Det viktiga är, som Cederhök sjöng, att hjärtat är med.
Och hur skulle man kunna undgå att blanda in sig själv i det hela? Man utgår ju ändå till syvende och sist från sig själv.
Jag anser att man inte ska behöva förklara sig.
Om jag t ex använder ord som bubbelgum och urin i samma dikt så är det ju mitt prerogativ. Någonstans finns en förklaring.
Det är också så att poesi mår bra av att inte bli avmystifierad. Risken är att det blir Inge & Sten av alltsammans om man analyserar för mycket.
2010-09-11

  Johan Bergstjärna VIP
Mitt författarskap är ett tvång...
2010-09-11
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger