Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Inspirerad av en kollega......


En människas rötter , har de någon betydelse ?

Undertecknads rötter är ganska väl kartlagda, i alla fall på min mors sida, släktforskning är en utbredd hobby i denna del av min släkt.
Jag måste säga att rent genetiskt så kan nog undertecknad falla in i kategorin : "Äpplena kan falla bra långt bort ifrån trädet !" Beträffande bondeyrket, alltså !
Bönder, bönder och ännu fler bönder, det var släktträdet under sent 1600-tal , 1700-talet och 1800-talet ,fast sedan under 1900-talet kom mer "borgerliga sysselsättningar" in i bilden: Militärer (!), borgmästare (!), affärsmän(!) och sjömän (!) . Om man analyserar sig själv ,rent genetiskt (och det är ju intressant, i alla fall för mig själv !) så är det, möjligen, borgmästaruppdraget ( min morfarsfar var borgmästare i Boden !) som passar in en liten aning, den har ju en viss politisk "touch"! På närmare håll (min mor) finns musikalitet (hon var sångerska i ett storband i sin ungdom och sjunger, ännu denna dag, i en profan kör) och språklighet (mor talar och behärskar både svenska,engelska,franska,tyska och ryska (!), fast ryskan har hon "lagt på hyllan" numera) i "arvegodset" ! Från far har jag ärvt en mycket bra språklighet (svenska och engelska) ! Sålunda stämmer genetiken ganska bra in på mig , fast det mesta härrör från den närmaste generationen ! På fädernet finns också en bra hälsa och högt ålderssnitt med i "bagaget" ! Min gamle far (90) var en genuin idrottsman som tillryggalade totalt ca 15.000 mil i form av löpning , under -70, -80 och -90-talen ! Detta har, tydligt, "förärvts", var själv en synnerligen aktiv löpare under -80-talet (fast det blev nog bara ca 1000 mil, totalt). Min son för "traditionen" med idrott vidare, fast han ägnar sig, numera, nästan uteslutande åt fotboll ! Emellanåt ägnar sig sonen också (med viss framgång) åt modern dans (hip-hop och liknande) och kan även sjunga riktigt hyfsat, en viss "förärvning" där också. Han har också lätt för språk, skriver och talar bra svenska, klarar engelskan riktigt bra .
På mors sida har jag "ärvt" musikaliteten (sjunger ju i kör sedan 22 år tillbaka) och språkligheten (svenska, engelska, lite franska och tyska) . Min dotter , i sin tur, har en god musikalitet, dansar bra, sjunger bra (om än inte aktiv), är en mycket duktig fotograf ( kommer, sannolikt, från farmor som ,också, är en bra fotograf) .
Hon är, också, ganska bra på svenska, diktar lite .
Ja, det ÄR intressant med det genetiska, med de egenskaper man "ärver" från sina förfäder...

--




Prosa av Mats Henricson
Läst 243 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-10-12 15:33



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
"Genetic engineering could create the perfect race", som Poly Styrene i punkbandet X-Ray Spex sjöng.
2010-10-12
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska