Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det heter STORA idag



Det heter STORA idag
Och har under snart 1000 år
Våldfört sej på folk
På människor
Och landskap
Samt hela jorden och marken
Kring Falun

T o m I början på 80 talet så kunde man gå förbi
Den s k ”Falu ån” och se konstiga saker
Som liksom fanns i vattnet
Har själv sett det
Dan efter eller nåt så kunde man läsa
I Falu-Kuriren eller nåt att
”Man hade råkat öppna en kran”
”På en järnvägsvagn, fylld med XXXXX”
Det kunde vara vadsomhelst
Men det var alltid giftigt…..

Så antingen var arbetarna på STORA:s fabrikr
I Falun, de dummaste som fanns
Eller också, så fanns det en ”Strategi”
Tisken heter den ”sjö” eller mer en ”lortpöl”
Som faktiskt ligger så kommunalhuset ser hela Tisken
Den är brun om det blåser
Och den är så full av gift så man törs inte muddra
Eller nåt för hela sjön RUNN och senare Dalälven
Skulle bli förgiftad

Man kan t o m spåra gift från Falu Gruva
Ända ner i Stockholms skärgård
Fast Dalälven rinner ut strax söder om Gävle
”1000 år” snart, av förgiftning från gruvan
Visserligen under ett par olika namn
Men de skryter ju annars över att företaget fyllde 800 år
Redan 1988, sen har de hittat äldre dokument, sägs det….
Snart 1000 år….




Fri vers (Fri form) av LassO
Läst 202 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2010-10-19 06:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

LassO
LassO