Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Idag fortsätter historien om Kal-Bärtill Ozon ..


M:s´ Julkalender 2010 , nr 2 : ´"Fillosarna !"

Ja, HUR fick Kal-Bärtill ihop denna fantastiska förmögenhet ,detta ska jag berätta idag:
Kal-Bärtill hade en stor och genuin GÅVA, han var väldigt ordbegåvad . Han hade en otrolig förmåga att ,ALLTID, finna de rätta orden vid de rätta tidpunkterna .Om han hade traktat efter det, så skulle han ha kunnat bli medelpunkt på vilket party som helst ! Nu var inte Kal-Bärtill på det viset, han hade inga sådana behov . Men han började förstå att denna gåva skulle kunna bli en lönsam historia !
Så,en dag, för tjugo år sedan, beslöt Kal-Bärtill sig för att SATSA på sig själv !
Han hade en vana, skrev små filosofiska uttryck ( t ex :" Dina gåvor används inte mer än du själv vill !" eller " Om du ska lyckas i livet så måste du finna Din Stig och ,aldrig, avvika från densamma !" ) . Han gick till ett litet tryckeri och visade några exempel på dessa . Tryckeriet hette "Humanordia" och hade humanism och människokärlek som ledstjärnor ! Dessutom hade Kal-Bärtill översatt sina små "Fillosar", som han kallade dem, till en mängd olika språk .
Efter några dagars förhandlingar beslutade tryckeriet och Kal-Bärtill att göra en världsomfattande satsning ! Tryckkostnaden för varje "Fillos" skulle bli ca 1 krona och försäljningen skulle (direktförsäljning till bokhandlare, kiosker, stormarknader mm) skulle utgå från ett nettopris på 8 kronor per kort ! Stora transportvolymer skulle göra transportpriserna överkomliga . "Lyxvarianter" skulle, också, finnas, tryckkostnad 3 kr per styck ,nettopris på marknaden , 24 kr !
Satsningarna lyckades och "Fillosarna" blev en VÄRLDSSUCCÉ ! Varje år förnyades Fillosarna något ,men grundidén fann kvar i botten hela tiden . "Humanordia" expanderade ( fördelningsavtalet mellan Kal-Bärtill och Humanordia kvarstod hela tiden : Kal-Bärtill 60 procent - Humanordia 40 procent) . Det var, alltid, Kal-Bärtill som "värkte fram" varje Fillos , några "spökskrivare" fanns inte .
Fillosarna spreds som ett "blixtsnabbt virus" över hela världen och till dags dato har det sålts svindlande 50 MILJARDER , 200 MILJONER , etthundrafemtiotusentvåhundratjugofem Fillossar , totalt värda FANTASTISKA 600 MILJARDER, 800 MILJONER, niohundratrettiotvåtusen trehundrasextioen kronor ! Hur kunde det då komma sig att Kal-Bärtill ,"bara", hade tio "futtiga" miljarder i sin källare ? Svaret är enkelt, Kal-Bärtill hade DONERAT större delen av sin del i denna GIGANTISKA VINST till olika projekt/personer ,som han tyckte var bra för vår jord och dess befolkning ! Och han fortsatte ju med detta !

Dagens ordstäv: " När Du satsar rätt så går det, ofta, lätt !" (Lucka 2)

---




Prosa (Fabel/Saga) av Mats Henricson
Läst 296 gånger
Publicerad 2010-12-02 09:19



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska