Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
* Universum och Kärleken * www.poeter.se/Las+Bok?book_id=3016 *


Begynnelsen - första eran

 
Om det finns en Skapare - och om den hebreiska skapelseberättelsen skulle innehålla någon sorts hälsning från denne Skapare - och om man tar hänsyn till det naturvetenskapen vet och tror idag - i så fall skulle man kunna konsolidera detta till en skapelseberättelse för vår tid enligt följande...
___ 

Allt som vi känner till. Alla planeter och alla stjärnor. Allt det vi kallar universum skapades i begynnelsen av Gud.

Innan dess fanns ingenting. Inte ens tomrum. Ingenting - förutom Gud själv. 

Men Gud hade en fantastisk idé. Han tänkte sig något helt nytt, något oändligt vackert och oändligt stort - på något sätt utanför Honom själv.

Så, Gud talade och sade: "Ljus!"

Och i detta ingenting, som var det enda som fanns, blev en ofantlig explosion som badade i floder av koncentrerat ljus - och "rummet", alltså själva utrymmet där saker kan existera,  började expandera åt alla håll med en obegriplig hastighet. 

När Gud såg på det han skapat tyckte han att det var mycket vackert, speciellt ljuset, och han utbrast: "Så bra det blev! Det här är gott!"

Det här var skapelsens allra första era. Därefter följde den andra.




Fri vers (Spoken word/Slam) av Mattias Josephson
Läst 421 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-12-15 19:23



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Suggestivt och tankeväckande skrivet som får mig att förundras och reflektera en smula över t.ex. allt som vi kallar "tid". Förmodligen var det ju just i det där ögonblicket när allt plötsligt flödade av ljus som tiden och rummet uppkom och innan (om man nu alls kan tala om något "innan" i det här sammanhanget) fanns ingetdera av dessa, något som är fullkomligt obegripligt och ogripbart för oss ändliga människor. Det går helt enkelt inte att tänka sig en värld utan tids- och rumsdimensioner; det är för stort för att ö.h.t. försöka att begripa. "Evighet" tänker jag mig heller inte som en oändligt utsträckt tidslinje, utan något som helt och hållet befinner sig Utanför tiden. Och vad är Gud? Ja, i mina ögon är han Kraft, Ande, Kärlek, Energi, och att göra honom till något antropocentriskt är att förminska Honom. Gud är liksom inte som en människa fast bara lite "större" och mer perfekt, utan något som genomsyrar hela universum med sin existens just såsom varande kärlek och ande. Och allt som Han skapat är gott, ja t.o.m. mycket gott. Kanske blev den här kommentaren lite snurrig nu, men texten väckte verkligen frågor och trots allt så bör nog Gud snarare upplevas än förklaras och förstås. Möjligheten finns ju där för oss alla om vi bara öppnar oss och vill Ta Emot.
2010-12-16
  > Nästa text
< Föregående

Mattias Josephson
Mattias Josephson