Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kal-Bärtills´ annorlunda "Julgran"..


M´s Julkalender,2010, nr 18 : " Den Knasiga Julgranen "

Det var dags att ta fram Kal-Bärtill´s .något knäppa, "Julgran".....

Han förvarade den , liggande, ute i skogen, under en presenning . Med viss möda lyckades han få bort den fastfrusna presenningen (han använde en varmluftsfläkt) . Kal-Bärtills "julgran" var ganska tung, så han baxade upp den på en släde,som han lånat av grannen, Boll-Frid, en gammal jordbrukare . Kal-Bärtill drog släden med "Julgranen" till sin lilla tomt och tog fram julgransfoten (en konventionell sådan) ,och lyckades ,med stor möda, resa den fem meter höga "julgranen" . Den var, sannerligen, en "syn för gudar" . Låt mej beskriva den: Först , den var helt "knallRÖD" till färgen, bara det ! Och i stället för barr så satt det mängder med små gula, röda, blå, gröna, lila och rosa kort som det stod ett enda ord på :"BAR" . Dessa kort var fasttejpade på grenarna till den röda julgranen ,som var gjord av aluminium ! Själva "julgranskroppen" var ca två kubikdm i diameter, rund (som sig bör) och med sju grenar (också av aluminium fastsatta på "julgranskroppen . Uppe i toppen satt ingen konventionell julstjärna utan ett människohuvud , en s k byst, av Karl Marx, den socialistiske ideologen och Kal-Bärtills´eget "nationalhelgon" . Den var också gjord av aluminium och målad knallRÖD ! (Jag vet inte om Karl Marx skulle ha uppskattat att vara på toppen av en "julgran" med ordet "BAR" som enda prydnad, låt vara i färgrik upplaga, men Kal-Bärtill gillade denna egendomliga variant ...) För att få lite feststämning så hade Kal-Bärtill , nu också, hängt på en stor strålkastare ,en specialgjord sådan som spred 10 olika färgvarianter , som lyste upp "Julgranen" .
Några av Kal-Bärtill´s kompisar, Svenne, Tenne och Lenne , var nu också där (de hade aldrig sett Kal-Bärtills "julgran" förrut) och gjorde stora ögon när de fick se hans "mästerverk" : "OOOOJ !" utbrast de, alla tre, i "kör" och gapade så de tappade hakan ! Kal-Bärtill var nu mycket nöjd och satt länge vid sitt köksbord och kollade in denna egendomliga "ersättning för julgran" , ja,han och hans vänner drack glögg och firade "julgranen" hela natten !
Kvällens lilla vers: " Bättre än "mystifysisk julgran" hos Kal-Bärtill än en vanlig gran i skogen !" (Lucka 18) .

--




Prosa (Fabel/Saga) av Mats Henricson
Läst 295 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2010-12-18 23:39



Bookmark and Share


  aol
han e fyndi kal-Bärtill, ahaha skrattar högt.
2010-12-19
  > Nästa text
< Föregående

Mats Henricson
Mats Henricson

Mina favoriter
Längtar BORT...
älska